Țestul – un mod arhaic de a gati in Balcani

de Florin Petrescu

În vremurile de altădată , din satele muntoase ale Albaniei și ale insoritei Grecii până în sudul României, Oltenia, oamenii aveau un mod foarte simplu de a pregăti pâinea și alte feluri de mâncare și anume…la ţest.

După cum știm, ţestul are forma unui capac de clopot și este făcut din lut sau tuci, fontă. Focul pentru vatra de sub ţest se face cu coceni de porumb și ar trebui să fie făcut de două ori înainte de a se începe prima dată a găti ceva la el.

Pâinea făcută la acest arhaic cuptor să ii spunem așa, are un gust special, amintindu-ne bineînteles de pâinea făcută de bunicile noastre, trezindu-ne acea nostalgie a aromei de demult când se coceau diferite aluaturi pe vatra incinsă.

La  ţest se mai făceau și alte preparate, precum carne de oaie, de pui sau diverse legume.

https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com

Imagini: https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s