Mărţişorul

Mărţişorul, Martenitsa, Martsu sau Martis – mai multe denumiri, o singură tradiție

de Florin Petrescu

După cum știm cu toții, prima zi calendaristică din primăvară este întâmpinată mereu cu tradiția Mărțișorului.

Mărțișorul sau Martenitsa (în bulgară) ori Martsu (în aromână) sau Martis (în greacă) reprezintă un obicei străvechi cu origini tracice, din perioada precreștină, răspândit în mare parte în România, Bulgaria, Macedonia și nordul Greciei și chiar în Albania. 

Mărțișorul tradițional este confecționat din două șnururi, alb și roșu, în cazul mărțișorului bulgăresc – martenitsa – fiind legate și două păpușele mici, un bărbat și o femeie. Firele roșii și albe simbolizează sănătatea, venirea primăverii, albul reprezentând puritatea, iar roșul viața și pasiunea. 

În cultura bulgară, acest obicei este strâns legat de personajul Baba Marta (Baba – bunica, Marta – vine de la luna martie) o bătrână mohorâtă a cărei stări de dipoziție se schimbă foarte repede, despre care se spune, conform credinței populare, că celui căruia nu va purta mărțior, Baba Marta îi va aduce spiritele rele în casă.

Mărțișorul se poartă până la sfârșitul lunii martie sau până când purtătorii văd o barză, o rândunică sau un copac inflorit, iar in final, acesta se atârnă de creanga unui pom. În prezent, tradiția este menținută mai ales în România și Bulgaria și oarecum actualizată, în sensul că în vremurile moderne de azi, pe lângă mărțișorul tradițional se pot folosi și alte daruri sau mici atenții care semnificâ începutul primăverii – buchete de flori, bijuterii, parfumuri s.a. dăruite în special femeilor.

Vă doresc o primăvară frumoasă!

Martis1-1068x651


https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com

Imagini preluate de pe https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s