Obiective turistice, culturale și istorice din București

35 de obiective turistice, culturale și istorice din București | Descoperă locuri faine de vizitat din Capitală

de Lorin Braticevici

Când spui București, ce îți vine în minte? Din nefericire, pentru majoritatea românilor, București este sinonim cu praf, aglomerație, trafic infernal, și multă corupție.

Turiștii străini care vizitează Bucureștiul, însă, nu asociază capitala noastră cu aspecte negative. Dimpotrivă, marea majoritate a celor care ne vizitează capitala spun că Bucureștiul este un oraș cu o arhitectură interesantă, cu un vibe modern și tineresc și cu oameni cool.

Aceasta a fost si părerea mea, la început, când am revenit din Roma să locuiesc aici. Bucureștiul l-am considerat, și în continuare îl consider, unul dintre cele mai interesante și cool orașe din România.

Am văzut praf, am văzut agitație și am văzut trafic, dar am văzut și părțile bune. Am observat cât de multe proiecte de dezvoltare sunt în desfășurare, cât de multe clădiri de birouri cu pereți de sticlă s-au ridicat, cât de deschiși la minte sunt bucureștenii, și ce arhitectură diversificată are capitala noastră.

M-am născut în București și nu am cum să nu simt o oarecare mândrie pentru faptul că București este orașul meu. Așadar, din perspectiva unui bucureștean care a fost plecat mult timp în afară, urmează o listă cu 35 de atracții istorice și turistice ale Bucureștiului, care trebuie vizitate!

1. Palatul Voievodal Curtea Veche. Dacă ești în căutare de ruine, vino aici. Acest loc are ruine din secolul 13, și reprezintă o mare valoare istorică a Bucurestiului. Este situat pe Strada Franceza 21, chiar in centrul Bucureștiului, și din nefericire duce lipsă de promovare. Dacă nu l-ai vizitat, marchează-l în agendă, mergi să iî vizitezi și nu uita să îi faci poze și să îl promovezi pe internet. 

2. Casa Ceaușescu în cartierul Primăverii. Reședinta soților Ceaușescu ce păstreaza aceleași obiecte pe care soții Ceaușescu le foloseau în viața lor de zi cu zi. Este o incursiune în istoria noastră cea mai recentă în care ar fi tare bine să mergi.

3. Teatrul Odeon. Fondat în 1946 sub numele de Teatrul Muncitoresc CFR Giulești, Teatrul Odeon dispune de două săli, Sala Studio și Sala Majestic. Sala Majestic una dintre cele mai chic săli de teatru din Bucureşti şi una din puținele din Europa cu tavan glisant.

4. Palatul Cotroceni. Construcție finalizată la sfârșitul secolului 19 în incinta mănăstirii Cotroceni din secolul 17, care afișează un mixt de stiluri arhitectonice. Cele mai prezente sunt stilul clasic venețian și stilul neo-românesc. Astăzi acest palat este sediul Președenției României, iar vizita în interiorul său nu este întotdeauna deschisă publicului. Se poate vizita în schimb Muzeul Național Cotroceni. Palatul este o podoabă istorică a Bucureștiului și merită vizitat!

5. Opera Naționala din București. Clădire finalizată în 1952, afișează o arhitectură sobră, dar monumentală și reprezintă cel mai mare teatru liric al României. Dispune de o volumetrie clară, cu pilaștri și arcade pe două niveluri și cu statui pe pilaștri. Are o fațadă emblematică, demnă de mai multă promovare online.

Wikipedia

6. Palatul Bragadiru. O imponentă clădire de 10.000 de metri pătrați construiți cu alți 12.000 de metri pătrați de teren aferent, finalizată în 1895 și aparținând înstăritului om de afaceri Dumitru Marinescu Bragadiru. Acesta a conceput Colosul (așa se numea pe vremuri Palatul Bragadiru) ca un loc de recreere și ca o fabrică de bere. Clădirea avea grădină de vară, restaurant, sală de spectacole și bal. Cu timpul, clădirea a devenit Palatul Bragadiru, o clădire monument al Bucureștiului frumos de altă dată.

7. Piata Universității. Locul de unde poți vedea Universitatea București, adică a doua universitate modernă din România. Tot aici poți admira 4 statui care portretizează pe Mihai Viteazul, Ion Heliade Rădulescu, Gheorghe Lazăr și pe Spiru Haret. Este o zonă potrivită pentru a face fotografii retro.

8. Intersecția între Bulevardul Nicolae Bălcescu și Bulevardul Regina Elisabeta la stația de metrou Universitate. De aici poți admira minim 4 locuri iconice ale Bucureștiului: Hotel Intercontinental, Spitalul Colțea, Teatrul Național și Palatul Șuțu. Toate aceste 4 obiective turistice merită câte un articol dedicat fiindcă sunt de o importanță deosebită.

9. Muzeul Național de Artă. Un muzeu care trebuie să facă parte din rubrica ta de tururi, fiindcă este reprezentativ atât la exterior cât și la interior. Arată cumva ca muzeele din Roma.

10. Clădirea Arhivelor Naționale. O clădire monument din secolul 19 care decorează foarte plăcut Bulevardul Reginei Elisabeta. O poți fotografia din diferite unghiuri din interiorul Parcului Cișmigiu.

11. Ateneul Român. O clădire cochetă din 1888 care adăpostește înăuntrul său concerte de muzică clasică. Este o bijuterie-simbol din inima Bucureștiului care trebuie să apara mai des pe Instagram.

12. Biserica Kretzulescu. Este unul dintre cele mai valoroase monumente brâncovenești ale Bucureștiului, ridicată în anii 1720.

13. Piata Revoluției vis-a-vis de Muzeul Național de Artă. Aici poți admira 3 obiective: Statuia ecvestră a lui Carol I, Biblioteca Universitară Centrală Carol I, și Memorialul Renașterii. Dacă te afli pe Calea Victoriei, nu rata aceste atracții.

14. Sala Palatului. Un monument simbol și istoric al Bucureștiului, construit în anii 1960. Astăzi, păstrează arhitectura de odinioară și găzduiește o sală de conferințe și concerte cu 4000 de locuri.

15. Calea Victoriei. Dacă vrei să guști din vibe-ul mai înstărit al Bucureștiului de odinioară, atunci ia la pas Calea Victoriei și înarmează-te cu un aparat foto. Inspirația este la tot pasul.

16. Curtea de Apel București sau Palatul de Justiție. Este o clădire construită la sfârșitul secolului 19 și are în continuare un impunător aspect rinascimental. Se oglindește foarte pitoresc în râul Dâmbovița și merită să fie admirat.

17. Piața Cercului Militar. Locul de unde poți admira Hotel Capșa, Cercul Militar, și mai multe hoteluri care au un stil arhitectural aproape de cel franțuzesc.

18. Parcul Cișmigiu. Unul dintre cele mai clasice și boeme parcuri din București. Asemăn Cișmigiul cu Villa Borghese din Roma. Pentru mine au oarecum același vibe.

19. Muzeul Național de Istorie al României. Pe scările acestui muzeu s-au turnat câteva filme străine. Are o arhitectură plăcută și ornamentează frumos zona Palatului CEC, de pe calea Victoriei. Este cel mai valoros muzeu al României. Adăpostește înăuntrul sau nenumărate opere de deosebită valoare culturală și istorică. Acest muzeu are sediul la fostul Palat al Poștelor, o superbă clădire de la începutul secolului 20.

Wikipedia

20. Palatul CEC. Una dintre cele mai fotografiate obiective turistice ale Bucureștiului și una dintre cele mai emblematice. Palatul CEC datează de la începului secolului 20, are o splendidă arhitectură ecletică și o enigmatică cupolă din sticlă și metal. Este situat vis-a-vis de Muzeul Național de Artă.

Flickr

21. Palatul Parlamentului. Aceasta este una dintre clădirile preferate ale turiștilor străini și este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume. Bizară, urâtă sau ‘ieftină’ (așa cum au numit-o unii români), Palatul Parlamentului este o enigmă care nu trebuie ratată.

22. Detașamentul de Pompieri Mihai Vodă. O altă clădire emblematică din istoria Bucureștiului. Acest detașament de pompieri a fost construit la sfârșitul secolului 19 și a venit în completarea Roatei de Pompieri din 1845. Poți admira clădirea din exterior de pe malul râului Dâmbovița.

23. Palatul Cantacuzino. O clădire rafinată, finalizată în 1902, unde s-a semnat Pacea de la București în 1913, adică la finalul celui de al doilea război Balcanic. Astăzi, această clădire este Muzeul Național „George Enescu”. ‘Fațada sa are ca element dominant intrarea, străjuită de doi lei din piatră și ocrotită de o marchiză în formă de scoică. Dintre spațiile prevăzute în somptuosul interior al clădirii se remarcă sala centrală de la parter, cu picturi murale de N. Vermont și G.D. Mirea și coloane de marmură roz.’ (sursa Wikipedia)

Europa FM

24. Casa Dimitrie Bolintineanu. Una dintre cele mai superbe vile bucureștene de la mijlocul secolului 19. Vila este înconjurată de o grădină cu trandafiri și brazi cu alei armonioase, și încă își păstrează farmecul său istoric. La interior găsești uși grandioase cu geamuri din cristal și camere decorate cu stucaturi dantelate.

25. Palatul Șuțu. O clădire din zona pieței Universității, finalizată în 1835, care prezintă o arhitectură neogotică și o oglindă uriașă de la Murano, în interiorul său. Astăzi este muzeul Municipiului București.

Sursa: Primăria Sectorului 3

26. Palatul Kretzulescu. Povestea acestui palat se leagă de istoria parcului Cișmigiu. Palatul Kretzulescu a fost resedința Elenei Kretzulescu, fiica unei mari familii boierești din secolul 19. Aceasta și-a dorit o „vilă” a ei, cu influențe rinascimentale și baroce, cu o seră și cu un parc în imediata apropiere a locuinței sale. Dorințele i s-au îndeplinit la începutul secolului 20, ani în care s-au construit Palatul Kretzulescu și Parcul Cișmigiu. Parcul Cișmigiu a fost parcul Elenei Kretzulescu, locul unde aceasta se plimba, medita și evada din viața mondenă a Bucureștiului. O istorie fermecatoare, boemă care merită cunoscută și apreciată. Astăzi, Palatul Kretzulescu aparține Ministerului Educației și nu este deschis publicului.

27. Palatul Administrativ. Locul unde astăzi se află Primăria Municipiului București, a fost finalizat in 1910, și este unul dintre cele mai importante monumente ale Capitalei. ‘Inspirat din arhitectura mănăstirilor brâncovenești, cu interior bogat împodobit cu coloane de piatră de ordin corinthian, Palatul, declarat monument istoric de importanță națională și europeană, este dominat de corpul central cu intrarea principală, vestibulul şi scara de onoare care marchează axul de compoziţie al edificiului, conceput în plan simetric în formă de careu.’ (sursa visitbucharest.to)

LinkedIn

28. Templul Coral. Finalizat în 1866, edificiul este cea mai mare sinagogă a Comunității Evreilor din București. Are trăsături gotice și forma sa este inspirată de Sinagoga Tempelgasse din Viena. Templul coral gazduiește și astăzi servicii religioase. „Fațada clădirii este fragmentată, fiind placată cu cărămizi în două culori. Portalul de intrare este în stil maur este încununat de o arcadă în plin cintru cu lambrechin. În registrul superior se află decorațiuni cu rozete. Cornișa este bogat decorată și se termină la colțuri cu 6 turnulețe pinaclu împodobite cu arce și colonete.” (sursa Wikipedia.ro)

29. Dealul Mitropoliei. Un loc religios, dar emblematic al Bucureștiului care afișează Palatul și Biserica Patriarhiei. Este un fel de Vatican bucureștean, aș zice. Palatul Patriarhal a fost construit in 1907 pe locul unde era Divanul Domnesc și a reprezentat până în 1997, sediul Camerei Deputaților. Indiferent de confesiunea religioasă, acest reper merită vizitat.

30. Palatul Dacia sau Palatul Pinacotecii Bucuresti. Un superb edificiu din secolul 19 care seamănă izbitor de mult cu Pinacoteca din Paris. Acest palat a avut o istorie destul de tulburată, iar astăzi adăpostește înăuntrul său peste 5000 de opere artistice de o deosebită importanță istorică. Din păcate, accesul nu este deschis încă publicului. Conform celor mai recente știri, acesta urmează să se deschidă curând.

Sursa: Muzeul Municipiului Bucuresti

31. Hanul lui ManucUltimul caravan-sarai al Europei și unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Bucureștiului.

TripAdvisor

32. Cartierul Cotroceni. Unul dintre cele mai boeme cartiere ale Capitalei alcătuit din multe alei și vile pitorești.

33. Cartierul Evreiesc. Deși înainte era mai mare decât este astăzi, în prezent, cartierul are o atmosferă aparte și te duce în timp în secolele 18 și 19. Vezi mai multe aici.

34. Cartierul Armenesc.

35. Cartierul Dorobanți.

36. Pasajul Macca-Villacrosse

Sper că am reușit să vă trezesc mai multă curiozitate și apreciere față de București. Avem ce vedea, avem ce vizita, avem cu ce să ne mândrim. Bucureștiul mai are și alte clădiri-simbol în afară de cele prezentate mai sus. Capitala ascunde foarte multe comori printre străzile sale.

Text și imagini: https://lorinbraticevici.com

Deja un comentario