Cartierul Dorobanți

Despre Cartierul Dorobanți | De unde are numele și obiective

de Lorin Braticevici

Cartierul Dorobanți din București este renumit pentru “divele” sale, îmi scrie cineva pe TikTok. Recent, mi-am deschis un canal de TikTok unde vorbesc despre subiecte care sunt pe blogul meu. Printre comentarii, mai multe persoane s-au arătat interesate să vadă de unde vine numele de “Dorobanți”.

De unde vine numele

Ei bine, Dorobanți vine de la trupele de dorobanți (dorobant era o uniformă cu pană) care au luptat la Plevna, Vidin și Grivița, și care făceau instrucție militară în zonă. Acum 200 de ani, zona însă, nu se numea Dorobanți, ci Ulița Herăstrăului fiindcă făcea legătura între București și Herăstrău (numele Herăstrău vine de la un fierăstrău mecanic).

Până pe la jumătatea anilor 1800, cartierul era o mahala. Apoi, gradual a devenit Calea Dorobanți, și în prezent, se numește “Dorobanți”. Astăzi, este unul dintre cele mai luxoase cartiere ale Bucureștiului care dispune de clădiri cool cu istorie interesantă în spate. Și da, aici vin “divele” care vor să se bucure de produse mai scumpe sau servicii premium.

Din ce perioade sunt clădirile

Casele din prezent sunt impunătoare, au o arhitectură specială, au aparținut unor familii prestigioase, și sunt realizate pe la sfârșitul anilor 1800, începutul anilor 1900 și în perioada interbelică.

Din fericire, planurile lui Ceaușescu de a umple Capitala cu blocuri comuniste, s-au oprit la porțile Dorobanțiului. În zonă, se pot observa unele blocuri comuniste, cu 10 etaje și cu magazine la parter, dar lanțul lor nu este omniprezent.

Din fericire, Dorobanțiul nu are aspectul Cartierului Evreiesc, un cartier încercuit și inghesuit de blocuri comuniste. Dimpotrivă, aduce mai mult cu Cartierul Cotroceni, un alt cartier exclusivist și select din București.

Imagine de pe Google Maps

Story time

Ultima oară cand m-am plimbat prin Dorobanți a fost prin aprilie. Într-o după-amiază de sâmbătă, ne-am luat nasul la purtare și bocanci de exploratori, și am pornit într-o mini aventură calmă și ușoară pe străzile cartierului.

Se spune că Bucureștiul e haotic, are oameni agitați și că traficul e infernal. Așa o fi, dar nu peste tot. Avem și zone care sunt păzite de această zăpăceală. Iar un caz fericit este reprezentat de cartierul Dorobanți.

Liniștea, calmul, sunetul frunzelor, moțăiala aia tipică de după-amiază, și lipsa de aglomerație, cam așa aș descrie în câteva cuvinte cartierul. Timpul se oprește în loc, sau bate mai lent. Secundele sunt secunde și minutele sunt minute. Ai timp să gândești și să conștientizezi prezentul.

Te simți bine, deși ești în București. Simți o senzație de mândrie și de onoare plimbându-te printre aleile zonei și admirând casele prestigioase. Parcă nu mai simți jena că ești român, dimpotrivă, iți revine sentimentul patriot și mai-mai că ai aduce niște prieteni străini să-ți vadă orașul.

Cumva asta e senzația pe care ți-o dă Dorobanțiul. Și e frumos, e o experiență pe care nu trebuie să o ratezi dacă locuiești în București sau dacă vii în vizită. Capitala noastră e frumoasă, și are multe de oferit. Da, nu este ca Parisul sau Londra, dar este a noastră, așa cum este ea.

Instagram lorin braticevici

Ce imi place la București este că aici poți vedea cu ochii liberi istoria. Se văd diferitele etape istorice care au pus amprenta pe arhitectură și urbanismul locului. Nu e peste tot la fel. Vezi comunism, vezi stil franțuzesc, bizantin, neoromânesc și chiar occidental.

Obiective

Cartierul Dorobanți are un aer aparte, elitist, și găzduiește în prezent mai multe obiective interesante cum ar fi clădirea TVR-uluiambasada Turcieilupoaica cu Romulus și Remus, Muzeul ParfumuluiColegiul Național Ion Luca Caragiale sau blocul zodiac din anii ‘45.

Lângă cartierul Dorobanți, avem și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Vezi mai multe aici. Și dacă tot iți plac muzeele, vezi și plimbarea la Museum of Senses care nu e în cartierul Dorobanți, dar care merită o vizită.

Text și imagini: https://lorinbraticevici.com

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s