Ileana Vlădușel – Interviu

de Manuela Timofte

«Văd urma trupului de copil întins pe iarba aceasta, mânuind sub pleoape, creionul imaginației. Să fiu acolo, fie și în amintire, e cea mai mare binecuvântare pentru mine! Să fiu acolo, fie și de aici de departe, mă face fericită dar mă și arde. Mă arde cu lacrima aceea nestinsă în care îmi văd toată copilăria ca într-o oglindă. Mă arde cu strigătul acela însângerat, mereu viu, pentru locuri pe care pașii mei nu le-au mai văzut dar inima mea, gândul meu, fiecare celulă din trupul meu, le știu.»

Ileana VlădușelUn loc numit acasă

M. De când scrii? Care a fost o experiență timpurie din care ai învățat că limbajul are putere?

De când scriu…?  Pe file imginare, scriu de mic copil. Pe ele îmi conturam poveștile copilăriei. Pe cele adevărate, din câte îmi amintesc, din timpul generalei. Deși îmi este tare greu să vorbesc în public, am înțeles într-adevăr cât de puternic este cuvântul, tot de la generală, când îmi scriam micile compuneri și le citeam apoi colegilor. Atenția pe care mi-o acordau și laudele lor, era o bucurie pentru sufletul meu  încă de pe  atunci. Ca începătoare în ale scriiturii, atunci când am început să public, mesajele cititorilor mi-au dat de înțeles că e bine ce fac, iar unele dintre acestea au fost cu adevărat grăitoare și m-au făcut să înțeleg cât de puternice și binefăcătoare pot fi cuvintele atunci când ajung unde trebuie. 

M. Scrii urmărind un plan sau lași ideile să te conducă?

Încep cu o idee, apoi îmi fac un plan pentru a-i putea contura personajului trăsăturile de carácter și drumul în poveste. Asta în ce privește proza. Poeziile în schimb, mă conduc ele pe mine, le scriu așa cum îmi dictează inima.

M. Cât timp aloci zilnic scrisului?

De scris, scriu zilnic, dar printre picături. Am un program foarte încărcat, din păcate timpul nu-mi permite să stau în fața foii de hârtie după cum și cât mi-aș dori. Cred că dacă aș avea ocazia, nu m-aș ridica de la masa de scris.

M. Te-ai gândit la a scrie folosind un pseudonim?

Nu. Niciodată. Sunt o persoană directă, sinceră.Vreau să dăruiesc cititorilor, ceea ce sunt și simt, inclusiv numele meu. În plus, să scriu cu numele adevărat, a fost și îmi place să cred că este în continuare, o bucurie pentru cea care mi-a dăruit dragostea pentru cuvinte – bunica mea.  O voi aminti de câte ori voi avea ocazia, chiar dacă ea un mai este lângă mine, pentru că altfel nu se poate.

M. Încerci să fii originală sau să oferi ceea ce dorește cititorul?

Încerc cât pot să fiu originală. Dealtfel, un pot să scriu decât ceea ce simt. Din fericire pentru mine, mulți s-au regăsit în ceea ce am scris și mulți mi-au simțit emoția.

M. Spune-mi ceva despre ultimele tale proiecte. Lucrezi la ceva nou?

Ultima carte publicată a fost “Fragmente de viață”, în anul 2022, la editura SIONO. Cartea este un volum de povestiri ce-i poartă pe cititori într-o lume a dorințelor și a speranțelor, a iubirilor trecute și viitoare. Îmi place să cred că e o carte despre demnitate, simplitate, curaj. O carte pentru suflet în primul rând dar și pentru minte. O carte de care avem nevoie din când în când, fiecare dintre noi să o citim.

Am terminat acum o carte cu povești, o pregătesc pentru editură, am în pregătire două cărți cu poezii, dintre care una pentru copii, iar pentru viitorul apropiat pregătesc o continuare a cărții ” Aventurilor lui Io și Ma”. Mai am în lucru un manuscris în care vorbesc despre rădăcini, împletind istoria cu prezentul. Așadar, idei sunt, timpul îmi lipșeste…

M. Care ai considera că este semnul tău distinct ca și scriitor?

Semnul meu distinctiv, ținând cont că scriu și poezie și proză, este emoția din cuvinte, împletită cu stilul de povestitor. Scriu așa cum îmi dictează inima. 

M. Ce crezi despre accesul cititorului care citește pe tabletă, computer sau telefon mobil, în diferite locații, de exemplu: tren, autobuz, metrou, te poate ajuta să fii mai citit/ă?

Cred că orice modalitate ce te ajută să citești, este benefică. Dealtfel și eu folosesc de multe ori telefonul ori computerul să citesc. Este un mod foarte plăcut și útil să-ți umpli timpul când călătoreștimai ales. În plus, sunt mulți care un-și permit să cumpere o carte și suplinesc acest neajuns folosind, tehnologia. 

M. Crezi că șansa Masticadores în căutarea acelui cititor digital este corectă? Care este părerea ta despre asta?

Sunt convinsă de acest lucru. Consider că este benefic atât pentru scriitor cât și pentru cititor,sccesul și pe această cale la literatura. Un pot decât să felicit Masicadores și pe alții asemeni care promovează literatura și scriitorii. 

M. Ce ți-a oferit participarea ca scriitor pe site-urile Masticadores?

Prin Masticadoresc am avut șansa de a fi venit în contact cu grupuri de scriitori și de cititori noi. Sunt mulți dintre noi plecați departe, gândurile, cuvintele și emoțiile noastre, de ce să un ajungă și la ei?  Masticadoresc este, cu alte cuvinte, sala de lectura la care mergem toți cu bucurie în suflet, încăutarea leacului pentru dorul de cuvânt românesc. Un pot decât să felcit acest sit și să-i doresc mult succes și mulți scriitori talentați și cititori avizi de literatura.

Până în acest moment am publicat  4 cărți de poezie și 2 cărți de proză scurtă. Acestea sunt volume proprii. În afara acestora, am mai publicat poezie și proză și în mai multe antologii.

Ca titluri, acestea sunt:

Poezii, ed. 1, Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2018 – poezie

 Casa cu îngeri, Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2019- poezie

Vajnicul lăcustă, Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2019 – poezie

Emoții în cuvinte, Editura Ștef, Iași, 2020 – poezie

Aventuri cu IO și Ma – Povești pentru copii isteți, Editura Siono, București, 2021 

Fragmente de viață, volum de proză scurtă, editura Siono, București, 2022

În viitorul apropiat , sper să reușesc să public cartea cu povești care este deja terminată, “Uimitoarea pasăre a fericirii ( povestea Dumitriței și alte povești care abia așteaptă să le citești)”- aveți titlul în premieră dacă îmi este permis să mă exprim astfel. 

Urmează, dacă timpul și viața îmi vor permite, două volumen de poezii dintre care unul cu poezii pentru copii. Aceste două volume sunt gata, mai rămâne doar să le corectez.

Proiecte mai sunt, unele din ele deja îmcepute, dar toate la timpul lor.

Vă mulțumesc pentru această oportunitate și vă doresc  mult succes, iar scriitorilor și cititorilor dumneavoastră, multă bucurie. Fie ca toate cuvintele noastre să le ajungă la suflet, să le dăruiască zâmbetele și alinarea căutate.

https://www.facebook.com/ileana.vladusel

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063584262167

Dacă-mi este permis  – NU știu dacă sunt cu adevărat o scriitoare. Știu doar că inima mea îmi spune și eu mă conformez, să le dăruiesc celorlalți gândurile mele sub formă de cuvinte care pot să se transforme apoi în mângâieri Sper să reușesc!

https://www.facebook.com/
Ileana Vlădușel
Volume publicate:

2 comentarios en “Ileana Vlădușel – Interviu”

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s