Cartierul Armenesc din București

el

Plimbare prin Cartierul Armenesc din București | Impresii, poze și curiozități

de Lorin Braticevici

Cartierul Armenesc se întinde între bulevardul Carol I, strada Maria Rosetti, Calea Moșilor și este dezvoltat în jurul bisericii Armenești. De o parte și de alta a bisericii, sunt rânduite mai multe clădiri și case ce ne amintesc de cultura armeană.

Cum erau armenii?

Armenii, popor din Armenia, țară cuprinsă între Marea Caspică și Marea Neagră, au inceput să se refugieze în București în jurul secolelor 16 și 17. Persecutați pentru religia lor și popor cu bogată istorie în spate, armenii s-au diferențiat de celalalte etnii datorită spiritului lor negustoresc.

Erau renumiți pentru comerțul cu cafea, tutun, covoare orientale și ceasuri. Locația cartierului armenesc nu este o coincidență. Aceștia și-au ales o zonă centrală din București, fiindcă își doreau să fie aproape de tot ceea ce înseamnă business și viață de oraș.

Hanul lui Manuc

Nu mulți români știu, dar Hanul lui Manuc și configurarea Centrului Vechi al Bucureștiului, sunt opera unui armean pe nume Emanuel Marzaian, poreclit pe atunci Manuc-bei. Acesta a fost un important om de afaceri care avea puternice legături cu cercurile de influență rusești și otomane.

Legătură cu armenii are și cea mai veche casă din București. Se pare că aceasta este construită în 1760, se află in Cartierul Armenesc pe strada Spătarului 22 și poarta denumirea de Casa Melik. În prezent, aici e găzduit Muzeul Theodor Pallady.

Story time

Am dat o tură prin cartierul Armenesc acum 2 luni. Mânați de aceeași poftă exploratoare, ne-am propus să dăm și cartierului Armenesc aceeași șansă pe care am dat-o Cartierului CotroceniEvreiesc și Dorobanți. Și nu am fost dezamăgiți.

Ne-au atras atenția mai multe clădiri de pe vremuri și am constatat că unele sunt renovate, în timp ce de altele nu s-au atins pensula sau instrumentele de vopsit.

Ca și în celalalte cartiere, liniștea și lipsa aglomerației sunt elementele ce domină atmosfera. Cumva, cred că e bine că turiștii merg să împânzească Centrul Vechi și obiectivele principale ale Bucureștiului, fiindcă astfel ne rămâne mai mult loc de respiro, nouă, celor care avem nevoie de o plimbare liniștită “ca bătrâneii”.

Cartierul Armenesc seamănă cu celalalte cartiere clasice ale Bucureștiului. Există multă arhitectură românească din diferite perioade istorice, străzi înguste, o geometrie urbană, biserici, parcuri și monumente. Dar desigur, totul aici e presărat cu vibe-ul culturii armenești.

Curiozități

 • Biserica Armenească a fost prima clădire oficială ridicată în cartierul armenesc și a fost finalizată prin 1911;
 • Calea Moșilor era înainte presărată cu tarabele mai multor etnii, dar mai ales cu cele ale armenilor, iar acolo găseai de toate pentru toți;
 • Spiru Haret și Ana Aslan au avut origini armenești;
 • Nu se știe câți armeni a avut Bucureștiul, însă, în prezent, comunitatea lor are mai puțin de 2000 de locuitori;
 • În cartierul armenesc se găsește cea mai veche farmacie din București: Farmacia Gheorghe Hotăranu;
 • Cartierul Armenesc era înainte o mahala a Bucureștiului, adică o zonă puțin atrăgătoare;
 • Armenii au sosit în București în Evul Mediu, dar s-au dezvoltat ca și comunitate prin anii 1800;
 • În 1915, tot mai mulți armeni care fugeau de genocidul din Imperiul Otoman, și-au găsit refugiul în București;
 • Relația dintre români și armeni nu a fost niciodată tensionată, aceștia fiind considerați întotdeauna integrați;

Ce relație ai cu istoria? Eu o îndrăgesc mult. Istoria conferă locurilor valoare, imaginație și inspirație. Altfel privești o clădire sau un cartier după ce îi cunoști povestea. Fiindcă, îți dai seama că nimic nu e întâmplător, și că lucrurile chiar fac sens.

Care sunt zonele sau cartierele tale preferate din București? Ce povești interesante cunoști despre Cartierul Armenesc?

Imagini și text: https://lorinbraticevici.com

Un comentario Agrega el tuyo

 1. Ce plimbare frumoasa printre amintiri!

  Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s