Patricia Furstenberg – Interviu

Întotdeauna am fost un șoarece de bibliotecă, iar scrisul a devenit o a doua natură a mea. De câte ori mă uit în urmă îmi amintesc că am avut această senzație de bine de fiecare dată când puneam pixul pe hârtie.

Patricia Furstenberg - Interviu acordat lui David P Perlmutter

1.- De ce scrii?

Scrisul este o necesitate. Prin scris îmi limpezec gândurile, mă înţeleg pe mine mai bine, dar şi lumea din jurul meu. Scrisul este cafeaua mea de dimineaţa, desi  cele doua nu sunt deloc exclusive.

2.- De când scrii? A existat un moment anume care te-a determinat să începi să scrii?

Scriu de când mă ştiu. Întotdeauna m-am simţit în largul meu în faţa unei coli de hârtie. Fericită. Nu mă pot gândi la un moment anume, scrisul fiind mereu o supapă pentru mine. Un moment definitoriu ar putea fi mutarea în Africa de Sud şi naşterea copiilor mei. Scrisul a devenit modul  prin care mi-am regăsit identitatea şi mi-am făurit un drum. Cred că avem cu toţii nevoie de un vis realizabil, dar pe  care să-l fugărim un pic.

3.-Cât timp petreci zilnic scriind? Ai un ritual înainte de a te confrunta cu pagina goală?

Ce întrebare frumoasă. 

Depinde de zi. Cel puţin o oră dimineaţa, înainte să cânte cocoşul pentru că sunt o persoană matinală. Mai strecor câteva ore înainte de prânz. Serile citesc. 

Pagina goală mă umple de gânduri. Am o imaginaţie fecundă, aşa că până deschid un nou document în Word, deja am o idee despre ce aş vrea să scriu. 

4.- Scrii urmărind un plan sau lași ideile să te conducă?

Ah, între ciocan şi nicovală. De obicei o iau de la coadă, să ştiu cum se termină povestea. Dacă trebuie să urmăresc o cronologie, atunci îmi construiesc un plan, cât de cât. Pe aceşti araci se caţără, mai apoi, ideile spontane.

5.- Ce ți-ai dori să treci în revistă despre opera ta literară?

Prozatoare şi poetă, Patricia Furstenberg este licenţiată in Stomatologie şi autoarea a 18 cărţi printre care: Dreamland: Banat, Crişana, Maramureş, Transylvania, 100-Word Stories (2022), Transylvania’s History A to Z (2021), Silent Heroes (2019) – aleasă drept Una Dintre Cele Cinci Cărţi Pe Care Să Le Citeşti în Viaţă, Joyful Trouble (2017) – Amazon Bestseller in categoria Ficţiune Istorică Africa. Scrie despre oameni, aşa cum i-a surprins istoria, şi despre amprentele lăsate de ei, care nu trebuie uitate. Motivele recurente in proza ei sunt iubirea absolută şi războiul, revenind astfel, printr-o buclă perfecta, la România. Este creatoarea hashtagului #Im4Ro, promovând istoria, folclorul și cultura Română prin blogul ei. 

6.- Ce părere ai despre noile tehnologii ca instrumente pentru scriitor? Ajută sau împiedică?

Tehnologia necesită exerciţiu, ca orice element nou. Cu cât ne familiarizăm cu un program nou, cu atât ne este mai uşor să îl folosim şi apoi ne lămurim dacă ne-ar veni la îndemână, ca scriitor. Personal, cred că ideile vin oricum le-am redacta noi, pe hârtie sau pe calculator. Dar dacă tehnologia înseamnă un câştig de timp, atunci încerc să mă familiarizez cu ea. 

7.- Publicarea digitală, îți schimbă inspirația sau metodele de lucru?

Deloc. Sunt obişnuită să îmi scriu poveştile direct în MS Word. Uneori mai scriu de mână, dar ştiu că apoi voi petrece acelaşi timp transcriind totul în Word şi editând, în acelaşi timp. Cred că publicarea digitală nu face decât să-l ajute pe autor, până la urmă, dar şi pe cititor. Poţi căra o biblioteca întreagă într-un cititor electronic, sau chiar pe telefon.

8.- Crezi că accesul cititorului care citește pe tabletă, computer sau telefon mobil, în diferite spații, de exemplu, tren, autobuz, metrou, te poate ajuta să fii mai citit? 

Cu siguranţă. Cititul este un mod plăcut de a trece timpul şi de relaxare. S-a dovedid prin cercetări medicale că jumatate de oră de lectură este de ajuns să reducă tensiunea arterială. Dar, cu atâtea tentaţii, cititul nu iese întotdeauna învingător. Orice obicei bun se cultivă. Şi cititul are nevoie de un pic de ajutor ca să devină un hobby.

9.- Crezi că, în timpul Pandemiei, singurătatea și izolarea ți-au influențat rețeaua de contacte? Numărul de cititori a crescut?

Din contră. În timpul Pandemiei soţul  meu a lucrat de acasă, iar cei doi copii ai noştri au învăţat de acasă prin şcoala online. Deodată, am petrecut foarte mult timp împreună. A fost frumos. Parcă era… vacanţă, desi existau şedinţe, un orar riguros şi teme. Eu mi-am menţinut contactele pe internet. Vânzările de carte electronica au crescut, aş zice, cartea tipărită a mai scăzut, mai ales în ultimul an.

10.- Autoeditare sau editare? Crezi că există încă nelămuriri în autopublicarea unei lucrări?

Editarea profesională este un pas pe care nici un autor nu ar trebui să îl sară, chiar dacă işi publică romanele independent. Este tentant să te grăbeşti cu publicarea. Dar n-ar trebui să se întâmple.

11.- Crezi că șansa Masticadores în căutarea acelui cititor digital este corectă? Care este părerea ta despre asta?

Cu siguranţă. În lumea aceasta grăbită în care trăim, să ai şansa de a avea în permanenţă acces la literatură este un motiv de bucurie de care toată lumea ar trebui să profite.

12.- Participarea ca scriitor la Masticadores, este pozitivă? Ce ți-a oferit?

Prin Masticadores am venit în contact cu un grup vibrant de scriitori români. Este o bucurie a sufletului să citeşti în limba maternă şi să ai contact cu literatura cu care ai crescut. Masticadores România este un petec românesc de pe internet unde cântă doina.

 13.- Care ai spune că este semnul tău distinctiv ca scriitor?

Mulţi dintre cititorii mei au deschis cărţile mele pentru poveste, şi au continuat să citeasca vrăjiţi de stilul povestitorului. În scrierile mele cititorul descoperă momente lirice care alternează cu proză realistă. Detaliile incluse nu sunt întâmplătoare. Ele completează firul poveştii şi îi conferă o nouă dimensiune. Momentele istorice sunt cercetate minuţios şi prezentate în culori vii, autentice.

14.- Povestește-ne despre ultimul tău proiect. Lucrezi la unul nou în prezent?

Ultima mea carte, publicată în iunie 2022, este Dreamland: Banat, Crişana, Maramureş, Transylvania, 100-Word Stories. Inspirată din bogata istorie şi din folclorul fabulos al vestului României, cartea este o introducere, un pod în timp, spre un tărâm de vis la care mulţi au visat, pentru care mulţi s-au luptat, dar un tărâm cu o personalitate, cu un suflet, cu o poveste de vis, Dreamland. Poveştile sunt ordonate cronologic, din preistorie şi până în prezent. Spuse în doar 100 de cuvinte alese cu grijă, poveştile se citesc precum un caleidoscop, fiecare nouă lectură oferind o altă imagine.

Dreamland a reprezentat o pauză necesară în scrierea unui roman istoric cu o dublă cronologie, prezentul și secolul 15, pe teritoriile româneşti. Povestea se desfăşoară în jurul unei eroine care, văd acum, are multe în comun cu femeile puternice care au venit înaintea ei, în Dreamland.

Cititorii doritori pot cumpăra Dreamland de pe Amazon, prin acest link internațional: mybook.to/dreamro.

https://alluringcreations.co.za/wp/

9 Comentarios Agrega el tuyo

 1. Iti multumesc frumos pemtru invitatia la interviu, Manuela 🙂
  O zi frumoasa!

  Le gusta a 1 persona

  1. inaloveworld dice:

   Cu mult drag, Patricia! O zi frumoasă pentru fiecare și pentru toți!

   Le gusta a 1 persona

 2. Reblogueó esto en Patricia Furstenberg, Authory comentado:
  Am avut plăcerea de a discuta cu minunata Manuela Timofte de la Masticadore România despre scris, despre creionarea cuvintelor pe hârtie, şi despre folosirea cuvintelor în mod ticluit, dar cu rost, în construcţia unor viitoare cărţi.

  I had the pleasure of chatting to lovely Manuela Timofte from Masticadores Rumania about writing, about streaming words on paper, and about using words to build thought out books, future homes for even more stories.

  Le gusta a 2 personas

  1. inaloveworld dice:

   Mulțumesc pentru cuvintele-ți frumoase, Patricia! Mult succes cu fiecare carte ce o oferi doritorilor de lectură!

   Me gusta

 3. Issabela dice:

  Mă bucur mult s-o întâlnesc pe Patricia aici și să aflu despre ea în românește!

  Le gusta a 1 persona

 4. Multumesc frumos, Issa 🙂
  Norocul meu ca m-a tras Manuela de maneca. Cu gingasie, asa cum stie ea.

  Me gusta

 5. Jo dice:

  Te-ai aștepta de la un interviu să fie întrucâtva tehnic. Dar bănuiesc că persoana intervievată are un rol imens. Interviul tău este poezie în proză. Mi-a făcut plăcere să citesc fiecare cuvânt… aceeași plăcere pe care o am citind povestioarele tale simpatice despre animale sau pe cele istorice. Aștept cu nerăbdare romanul cu dublă cronologie. Deja sună ca o lectură incitantă.

  Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s