Arome albaneze

el

de Florin Petrescu

Astăzi vom călători puțin prin … Albania culinară și vom descoperi simplitatea bucătăriei albaneze.

Aflată in vecinătatea Greciei și a Italiei, Albania este o țară predominant muntoasă și cu ieșire la mare, o țară ce a fost sub ocupație turcă timp de mai bine de 5 secole, iar aceste lucruri și-au pus amprenta și în gastronomie.

Albanezii, un popor prin excelență balcanic și prietenos au fost mereu renumiți ca fiind buni bucătari, patiseri, bragagii sau bombonari. În ciuda faptului că Albania este o țară săracă, bucătăria lor totuși este una bogată în rețete gustoase asemănându-se cu bucătăria grecească și aromână. Se consumă multe legume precum vinete, ceapă, orez, praz, ardei sau roșii, existând și anumite tipuri de sarmale desigur diferite de cele românești.

Lactatele sunt nelipsite de pe mesele albanezilor mai ales în regiunea de sud, iar carnea de oaie este preferată de cei mai mulți albanezi atât datorită climei și reliefului cât și faptului că o parte dintre ei sunt botezați musulmani (ceilalți albanezi fiind ortodocși). Pentru arome se foloseste usturoiul, piperul negru sau ghimbirul, mâncărurile fiind preparate cu ulei de măsline sau unt.

Ca deserturi, se pregătesc frecvent plăcinte, baclavale, sarailii, prăjituri însiropate cu miere,nucă sau în foietaj. Ca băuturi, cafeaua e pe primul plan, în rest doar ceaiuri si sucuri.

Exemple de rețete:

–  Burek (plăcinta cu spanac) – 

Se frământă un aluat consistent din apă (o cană), făină cât cuprinde, un praf de sare și puțină drojdie. Se lasă la crescut și se pregătește umplutura din spanac bine curățat, 1 kg de brânză puțin sărată și 4 ouă. Se amestecă,  apoi se întind două sau se poate și mai multe foi între care se așeaza umplutura. Se pune în tava unsă cu puțin ulei. Se pregătește 1 ou bătut cu iaurt și se unge plăcinta.

–  Miel cu sos de iaurt la cuptor

Se ia 1 kg pulpă de miel, se taie în patru bucăți și se presară fiecare bucată cu sare și piper și se coace la cuptor potrivit de încins, cu puțin unt, stropind carnea cu os din când în când. Când carnea este  pe jumătate făcută, se adaugă 2 linguri de orez. Se scoate apoi tava din cuptor  și se lasă deoparte. Între timp, se pregătește un sos de iaurt. Se călește 1 lingură de făină în unt până când este bine amestecată. Se amestecă 1 kg de iaurt cu sare, piper și 5 ouă până când rezultă un amestec omogen și apoi se amestecă și acesta în făină. Amestecul de sos se pune în tava de copt, se amestecă cu bucățile de carne și apoi se lasă tava în cuptor la 190 de grade timp de 45 de minute. Se servește fierbinte ! (Rețetă preluată de pe EthnicMarket.ro )

fli-agroturizem-discoveralbanianow

https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com

Imagini preluate de pe https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s