Mangalia

el

Mangalia Obiective Turistice | Păreri și impresii

de Lorin Braticevici

Am fost la Mangalia pe 22 septembrie 2020. Am luat-o din Constanța spre Mangalia pe drumul indicat de Google Maps. Traseul a durat aproximativ 50 de minute.

Timpul a trecut repede datorită faptului că mi-am scos antenele pe geam și admiram în stânga și în dreapta peisajul. Am vrut să mergem la Mangalia deoarece citisem anterior pe internet că Mangalia nu este doar o stațiune balneară, ci este și un oraș turistic unde puteam găsi repere ale lumii antice.

Exact așa a și fost.

Prima oprire a călătoriei noastre a fost la Muzeul de Arheologie Callatis. Acolo am putut afla și descoperi, vreme de 1 oră, informații foarte prețioase și interesante despre antica Mangalie, care se mai numea și Mankalia sau Pankalia.

În secolele de dinaintea erei noastre, se pare că Mangalia era numită Callatis și era un oraș prosper și aproape autonom al regiunii care astăzi este litoralul românesc.

Muzeul Arheologic Callatis merită să fie vizitat. Acolo ți se conturează o imagine mai captivantă și mai reală a ceea ce a fost Mangalia. Prețul intrării este destul de rezonabil, și anume 8 lei de persoană.

După vizita la acest muzeu, am mers în jurul muzeului unde am găsit mai multe ruine ale cetății Callatis. Sunt puține, dar par a fi păstrate destul de ok.

Următoarea destinație a fost Monumentul Eroilor din centrul Mangaliei. Am luat-o pe jos de la muzeu la monument, preț de 10 minute.

Mangalia este un oraș destul de mic, iar traversarea sa la picior este rapidă.

Străzile și trotuarele, blocurile și aspectul urbanistic par a fi renovate. Se simte în aer acea senzație comunistă din secolul trecut, dar se și vede cu ochiul liber că orașul este in renovări și că tinde spre ceva mai contemporan.

Așadar, am ajuns repejor la Monumentul Eroilor. Este ceva micuț, dar drăguț. Nu m-a impresionat dar nici nu m-a făcut sa fiu cinic. Tot acolo în zonă este și Casa de Cultura. Acest edificiu mi-a atras mai mult atenția datorită mozaicului sovietic care rafigura un cuplu care își dau copilul spre soare. Cred că înseamnă faptul că își dau copilul spre un viitor mai bun, sub semnul socialismului.

De la Casa de Cultură ne-am pornit în față spre mare. Marea se vede foarte pitoresc din unghiul Casei de Cultură.

Nu am coborât însă pe plajă, ci am luat-o pe aleile paralele cu plaja, pentru că voiam să ajungem la portul turistic din Mangalia. Am ajuns destul de repede și acolo și am socotit că este momentul oportun să poposim și să mâncăm ceva la restaurantele din imediata apropiere.

După acest moment de repaus, am vizitat în lung și în larg, micul port turistic din Mangalia. Este un port renovat, modern, curat și pitoresc. Are din partea mea, trei de ‘da’ și merge în etapa următoare.

Mă bucur să văd locuri amenajate, întreținute și moderne. Acest port a fost pe placul meu. Am impresia că este puțin mai larg decât portul turistic din Constanța și că are mai multe bărcuțe și iahturi în dotare.

După această experiență, ne-am îndreptat spre Farul Genovez și am traversat Digul cu Pisici. Amândouă obiectivele sunt vrednice de a fi văzute. Digul are nevoie de amenajări, dar este per total ok, iar farul în schimb este renovat și potrivit de fotografii.

Înainte de a termina scurtul nostru sejur la Mangalia, o lebădă din port s-a arătat foarte interesată de noi și a venit în grabă de la iahturi spre locul unde eram noi. Părea foarte jucăușă și prietenoasă și ne tot urmărea. Din păcate, nu aveam să îi dau de mâncare, dar oricum a fost o amintire memorabilă.

Mangalia merita văzută și în 2020 sau poate mai ales acum. Este un oraș curat, cu atracții turistice mai numeroase decât în alte locuri românești, și este un oraș care tinde spre a deveni modern.

Dacă mergi pe litoralul românesc și ai mai mult timp la dispoziție, dă o fugă și la Mangalia. Merită! Iar dacă tot ești prin zonă, îți recomand să faci un tur istoric al Constanței și să descoperi Cheile Dobrogei.

Imagini și text: https://lorinbraticevici.com

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s