Varșovia

el

Varșovia 20 Obiective Turistice | Curiozități Impresii | Locuri de vizitat

de Lorin Braticevici

Dacă ești în căutarea unor locuri frumoase de vizitat în apropierea României sau dacă ai nevoie de niște idei de vacanță, atunci ești în locul potrivit.

În următoarele rânduri îți propun capitala Poloniei: Varșovia!

Nu este o exagerare să admitem că Varșovia este un oraș care s-a ridicat din dărâmături. În 1945, 85% din oraș a fost distrus iremediabil. Deși impactul uman este mai greu de remediat, în Varșovia găsești numeroase muzee și monumente care oferă relatări neclintite ale uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria europeană.

De la fondarea sa în secolul al X-lea, Varșovia a fost invadată și ocupată de mai multe ori, în special de ruși și germani. Istoria sa a fost cruntă si dură, iar la inceputul celui de-al doilea război mondial, Polonia a fost invadată de nemți și intreaga populație evreiască din Varșovia a fost dusă în ghetoul orașului, adunând între 300.000 și 400.000 de oameni într-o zonă de doar 3 km².

În august 1944, luptătorii de rezistență polonezi au incercat să scape de jugul germanilor prin răscoala de la Varșovia. Luptele au fost brutale și, în ciuda rezistentei, germanii au câștigat bătălia și aproape toți soldații polonezi au fost fie executați, fie deportați în lagărele de exterminare. Ca răzbunare ultimă, Hitler a lovit orașul Varșovia cu bombardamente sistematice.

Din 1945 până în 1989, Varșovia și Polonia au fost sub stăpânirea comunistă si multe dintre străzile, bisericile și clădirile orașului au fost restaurate la forma lor originală. Din 1989, Polonia a scăpat de regimul comunist, iar in 2004, Polonia a aderat la Uniunea Europeană. De atunci, prosperitatea a revenit la Varșovia, împreună cu arta, educația, știința și turismul. Varșovia poate avea un trecut crunt, dar are un viitor foarte luminos.

Fotografie de Skitterphoto pe Pexels.com

In 2019, pe cand eram in căutări pentru găsirea unei noi țări de vizitat, ni s-au oprit ochii pe Polonia. Ca să fiu sincer, niciodată nu am avut vreo predilecție către Polonia. Credeam că este o țară asemănătoare României, modestă și fără prea multă culoare. Dar, am zis să las prejudecățile deoparte și să văd îndeaproape, cum este Polonia.

Așadar, am achiziționat bilete de avion spre Varșovia și ne-am asezat în stand-by până când avea să vină ziua călătoriei. Ziua călătoriei a venit, și a fost undeva pe la sfârșitul lui mai. Zborul a fost destul de scurt, aproximativ 2 ore. Ora in Varșovia este aceeași ca și in România. Avem același fus orar.

Când am aterizat pe aeroport, am fost mai întâi surprins să văd ca Varșovia are un aer modern și occidental. Deloc conform așteptărilor mele. Mă așteptam să văd ceva modest. Mă bucur că am fost surprins încă de pe aeroport. Aeroportul Chopin este foarte bine pus la punct, cel puțin din punct de vedere estetic. Seamănă cu Fiumicino și cu oricare aeroport modern occidental. Este curat, bine organizat și cumva futuristic.

De la aeroport, am luat autobuzul spre centrul Varșoviei, deoarece acolo aveam să fim cazați. Mă bucur că am luat autobuzul, am putut astfel să văd cum sunt polonezii și care este vibe-ul lor comun. Din nou, mi-a plăcut. Mai tot timpul aveam impresia că sunt in Germania. Oameni blonzi și foarte albi peste tot, și liniștiți.

Aici polonezii se deosebesc cel mai mult de români. Peste tot era liniște și peste tot zumzăia un fel de răceală respectuoasă între oameni. Mi-a plăcut acest lucru, și în același timp m-a făcut să mă simt străin. Se vedea că sunt străin din simplul fapt că eram mai zgomotos decât polonezii.

Pe geam, de la aeroport până în centrul Varșoviei, am putut admira peisajul orașului. Din nou, mi-a plăcut foarte mult ce am văzut. Varșovia are foarte mult verde. Sunt foarte mulți copaci, parcuri mari și grădini peste tot. Blocurile nu au acel aspect comunist așa cum le găsim la noi și nu sunt înghesuite. Varșovia se simte aerisită și bine organizată din punct de vedere urbanistic.

Străzile foarte largi, zone foarte aerisite și destul de mulți zgârie-nori. Nu mă așteptam deloc să văd zgârie-nori în centrul Varșoviei. Parcă eram in Europa de Vest sau undeva cu arhitectură foarte modernă. Varșovia m-a uimit total. Nu îmi venea să cred cât de bine dezvoltată este această țară. Varșovia este mult mai modern decât București sau Roma.

Care sunt obiectivele turistice din Varșovia?

Obiectivele turistice pe care nu trebuie să le ratezi din Varșovia sunt:

 1. The Royal Way,
 2. Statuia lui Copernicus,
 3. Biserica Sfintei Cruci,
 4. Băncile lui Chopin,
 5. Pilsudski Square,
 6. Palatul Presidential,
 7. Biserica Sf. Ana,
 8. Centrul Vechi,
 9. Turnul Observator,
 10. Piața Castelului,
 11. Castelul Regal,
 12. Old Town Market Square,
 13. Warsaw Uprising monument,
 14. Zidurile Cetății,
 15. Muzeul Polin,
 16. Ghetto-ul evreiesc,
 17. Cimitirul evreiesc,
 18. Parcul Lazienki,
 19. Muzeul Chopin,
 20. Copernicus Science Center.

Mi-a plăcut foarte mult Varșovia, mai mult decât credeam că o să îmi placă. Varșovia face parte dintre orașele pe care le-aș mai vizita încă o dată. Dacă ai timp, îți recomand să dai o tură și până la Cracovia, un orășel destul de important din Polonia.

Imagini și text: https://lorinbraticevici.com

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s