Prin Albania pitorească

el

de Florin Petrescu

Iată că a venit timpul să ne îndreptăm spre o nouă destinație din spațiul balcanic și mediteranean și de data aceasta nu, nu e vorba despre Grecia, care rămâne țara mea de suflet și nici despre Bulgaria vecină, ci despre țara care a avut cel mai sever regim comunist și care a fost vreme îndelungată considerată cea mai săracă din Europa. E vorba despre Albania!

Supranumită și Țara Vulturilor, Albania este situată în vestul Balcanilor, printre vecinii săi aflându-se Grecia, Serbia și Macedonia de Nord și fiind destul de aproape și de Italia. Are caracteristici unicat, deoarece este singurul stat european în care se îmbină armonios ortodoxia cu islamul, iar acest lucru se datorează în bună măsură și faptului că albanezii nu sunt niște credincioși fanatici. În schimb, sunt cunoscuți ca fiind foarte naționaliști și patrioți. Auzisem o dată la TV într-un documentar un lucru care mi-a rămas bine întipărit în minte, cum că în urmă cu ceva timp, liderii lor le spuneau ,,Albanezi, închinați-vă lui Mahomed sau Lui Hristos, dar… să nu uitați niciodată Dumnezeul vostru comun… să nu uitați, Albania!» De asemenea, o tradiție care arată caracterul războinic și patriotic al poporului albanez era că, încă de mici copii, primeau simbolic în dar, arme. Altfel, albanezii sunt oameni deschiși, prietenoși și familiști. Albanezii de sud sunt considerați ca fiind mai relaxați și cu o mentalitate mai deschisă, zona respectivă fiind mai cunoscută și pentru turism, în timp ce albanezii de nord supranumiți «ghegani» sunt mai conservatori și mai naționaliști, posibil și islamul să fi avut o influență. Dar care ar fi câteva dintre cele mai atractive locuri pe pământ albanez?

Un orășel foarte atrăgător în această țară este Berat, numit și Orașul cu o mie de ferestre. A fost declarat încă din perioada comunistă drept «Oraș muzeu». Situat în partea sudică a Albaniei, Berat are o climă relativ blândă, mediteraneană și este ințesat de case pitorești, muzee etnografice, muzee de icoane, biserici ortodoxe și moschee. Turismul joacă un rol important în dezvoltarea sa.

Berat city
maxresdefault
N_Ethno_Museum1_big
Church_of_St_Mary_Berat_Albania_2013-09_01

În apropiere de Korcea (sau Korca), unde trăiește și o comunitate foarte mare de aromâni (vlahi),  se află și rămășițele celebrului oraș din Balcani, Moscopole, numit de unii și «Mecca aromânilor».

866602689355701922237225_1934817636738477_1900018604_n

Pentru cei îndrăgostiți de marea albastră, două dintre variante ar fi Vlora la Marea Adriatică și Saranda la Marea Ionică.

Vlora31_102916_02saranda2

Gastronomia albaneză se bazează în mod expres pe legume, fructe de mare sau pește (în zona mării), carne de oaie, aluaturi și umpluturi cu brânzeturi și verdețuri, deserturi cu miere sau însiropate, fiind în mare parte similară cu bucătăria grecească și turcească, însă mai multe detalii și rețete referitoare la bucătăria albaneză le aflați în articolul de aici pe care l-am scris mai demult. https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com/2018/08/20/arome-albaneze/

Deci, în concluzie, după părerea mea, Albania este o țară frumoasă, care încearcă încet, încet, să se ridice la nivelul celorlaltor țări europene. Este și păcat să nu fie cunoscută și valorificată având atâtea de oferit.

În incheiere, și o melodie albaneză.

https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com

Imagini preluate de pe https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s