de Florin Petrescu
Astăzi facem o nouă călătorie culinară pe meleagurile mediteraneene și vorbim despre….Pastitsio!!! Unii cu siguranță știți de acest fel de mâncare deosebit, dar merită să-l reamintim atunci când avem ocazia. Pastitsio este foarte popular în Grecia, fiind servit mai peste tot, în familie, la taverne, de asemenea merge să fie preparat și cu ocazia sarbatorilor. Am să prezint o versiune simplă a rețetei, pe care o pregătim cu multă nerăbdare de fiecare dată.
Pentru felul principal –
- 700 g carne tocată de vită
- macaroane
- 2 cepe medii
- 1 cățel de usturoi
- 4 linguri de bulion
- 1/2 cană de apă
- cașcaval ras sau parmezan
- cimbru
- pătrunjel
- sare
- piper
Pentru sos –
- 300 g smântână
- 2 ouă
- 3/4 cană de făină
- sare
- piper
Mod de preparare –
În tigaia încinsă cu ulei de măsline, se pune carnea, ceapa și usturoiul, se dă la foc încet și se amestecă ușor timp de 4-5 minute, apoi se adaugă apă. După încă 4-5 minute se pune bulionul, cimbrul, pătrunjelul, sarea și piperul, se amestecă în continuare până când carnea devine ușor rumenă.
Când am terminat de preparat carnea, separat fierbem pastele și intre timp pregătim și sosul. Amestecăm într-un castron smântâna, ouale, făina, sarea și piperul până obținem o pastă cremoasă fără cocoloașe. Pregătim tava unsă cu ulei de măsline și punem în straturi carnea, cașcavalul ras, pastele și apoi turnăm sosul deasupra. Se pune la cuptor și se dă la foc încet până se rumenește. Se scoate din cuptor și se taie în pătrățele. Poate fi servită atât caldă căt și rece. Poftă bună!

https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com Imagine preluată de pe https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com
Minunata reteta..o voi preegati… multumim autorului si tie pentru postare draga Manula !
Zile binecuvantate pentru fiecare si pentru toti !
❤
Me gustaLe gusta a 1 persona
Din partea mea, cu mult drag! Mulțumesc pentru vizită și pentru gândurile frumoase, Daniela!
Fie ca fiecare zi să fie binecuvântată pentru fiecare și pentru toți! ❤ 🔆 🌈
Me gustaLe gusta a 1 persona