Craiova

Craiova 14 Obiective Turistice | Impresii și Curiozități | Locuri de vizitat

de Lorin Braticevici

Craiova este capitala județului Dolj, și este localizată în centrul Olteniei, în apropierea malului estic al Jiului. Este al șaselea oraș ca mărime din România și este un centru politic, situat la aproape aceeași distanță între Dunăre și Carpații Meridionali.

Orașul Craiova a fost construit pe ruinele cetății dacice și ale castrului roman Palendava. În secolul VII, a fost denumit Pansiona (pod peste Jiu), iar in secolul XV, orașul a primit numele de Craiova. De acest oraș sunt legate multe nume istorice ale marilor domnitori și boieri: Neagoe Basarab, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu, Gheorghe Bibescu, Barbu Știrbey, Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Petrache Poenaru, Constantin Brâncuși.

Fotografie Canva

Incepând cu anii ’60, Craiova a devenit un important centru industrial. În acei ani, a început dezvoltarea industriei constructoare de mașini și utilaje, de avioane, industria chimică, alimentară, electrotehnică, extractivă și energetică.

Craiova este și un important centru universitar care găzduiește renumita Universitate Craiova. Fondată în 1947, universitatea cuprinde 20 de facultăți, găzduiește 32.000 de studenți anual și este înfrățită cu Universitatea din Bergamo, Italia.

Impresii personale

Am vizitat Craiova pentru prima oară in iulie anul 2021, fără prea multe așteptări. Nu auzisem niciodată lucruri eclatante despre acest oraș si nu am cunoștinte care să fi vizitat orașul recent. Deși eram în necunoștință de cauză, nu îmi imaginam o experiență turistică prea plăcută.

Pot spune cu sinceritate că, Craiova mi-a dat peste cap toate așteptările. Înca de când am intrat în oraș, pe una dintre străzile principale, am putut constata că orașul este mai aerisit și mai spațios decât Bucureștiul. Am observat că, Craiova urmează un anumit plan urbanistic și o arhitectură contrastantă, dar ordonată. Am găsit Craiova ca fiind un oraș curat și plin de verdeață.

Orașul are zeci de repere importante, iar personal am fost plăcut surprins de parcul Romanescu și de Palatul Administrativ. Cel mai bun moment pentru a vizita orașul este de la jumătatea lunii mai până la sfârșitul lunii septembrie datorită temperaturilor plăcute și vegetației în floare.

Craiova nu este la fel de populară ca alte orașe din România când vine vorba de turism, dar nu lăsa acest detaliu să te păcălească. Craiova este într-adevar o destinație turistică mai mică, dar este unică și merită vizitată.

Micul Lipscani – Fotografie Canva

Care sunt obiectivele turistice din Craiova?

 1. Parcul Romanescu este considerat a fi cel mai mare parc natural din estul Europei și este declarat monument istoric.
 2. Palatul Jean Mihail (actualul muzeu de artă), realizat între anii 1899 – 1907, cu materiale de cea mai bună calitate care dădeau camerelor un aer de eleganță și bun gust. Muzeul de artă este principala atracție turistică din Craiova. Este o clădire foarte frumoasă care merită vizitată. Înainte de a deveni muzeu, în aceasta clădire au fost găzduite de-a lungul anilor următoarele personalități: regele Carol I, președintele Poloniei – Ignasy Muscicki, și Iosip Broz Tito – Președintele Iugoslaviei.
 3. Palatul Administrativ;
 4. Grădina Botanică. Este una dintre frumusețile peisagistice ale Craiovei, situată în partea de sud-vest a orașului, se întinde pe o suprafață de aproape 13 ha și are peste 6000 de specii de arbuști, plante și flori rare.
 5. Fântâna muzicală situată în Piața Prefecturii din centrul Craiovei are o suprafață de 288 metri pătrați – cea mai mare din România;
 6. Filarmonica Oltenia fondată în anul 1904, cuprinde în prezent mai multe compartimente: Orchestra Simfonică, Orchestra de Cameră, Corala Academică, symphonic jazz orchestra și band-uri.
 7. Muzeul Olteniei, înființat în anul 1928, este un monument emblematic de istorie și de arhitectură.
 8. Castrul roman Pelendava, în cartierul Mofleni;
 9. Catedrala Sfântul Dumitru, considerată a fi lucrarea lui Matei Basarab;
 10. Mănăstirea Coșuna este cea mai veche construcție din zona Craiovei care s-a păstrat aproape intactă până în zilele noastre;
 11. Biserica Madona Dudu;
 12. Palatul Vorvorenilor, actualul sediu al Mitropoliei Olteniei, prezintă influențe stilistice ale Renașterii franceze bogat decorate;
 13. Atelierul lui Brâncuși;
 14. Casa Băniei este cea mai veche clădire laică din Craiova, datând din anul 1699, care astăzi este un muzeu de artă populară;
Parcul Romanescu – Fotografie Canva

Obiective turistice din împrejurimile Craiovei

 1. Casa Memorială Amza Pellea;
 2. Rezervația de Bujori sălbatici de la Plenița este localizată la 59 de km de Craiova și are o suprafață de 50 de ha. Este unică în România și adăpostește o varietate de bujor sălbatic, numit Paeonia Peregrina;
 3. Castrul roman de la Răcarii de Jos. Acesta este este unul dintre cele mai mari castre de pe teritoriul Olteniei. 
 4. Domeniul Coroanei Segarcea, podgoria considerată „patrie a Cabernetului”.
 5. Palatul Marincu – Muzeul de Artă și Etnografie din Calafat;
 6. Port Cultural Cetate.

Curiozități

 • Craiova are cel mai modern complex sportiv din țară, compus din Sala Polivalentă, Stadionul „Ion Oblemenco” și stadionul de atletism;
 • Craiova găzduiește Festivalul Antic Pelendava și cuprinde Jocurile Dacice și Olimpiada Dacică.

Craiova este un oraș al oamenilor frumoși și generoși, cu clădiri vechi și spații verzi uimitoare, priveliști frumoase și tradiții gastronomice fascinante. Este locul pe care trebuie să îl vizitezi dacă vii în partea de sud-vest a Romaniei.

https://lorinbraticevici.com

2 Comentarios Agrega el tuyo

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s