Meseria de … mamă

de Manuela Timofte

Mi se întâmplă uneori să dau peste câte un lucru care îmi amintește că ceva din trecut îl ține legat de mine, chiar dacă stă cuminte într-un sertar. Acel lucru mic devine un seif umplut cu nestemate când îl deschid. Îmi oferă o lume cu personaje vii sau de mult apuse și multă, multă iubire.

Amintiri

Așa este și poezia de mai jos scrisă pe una dintre felicitările primite de 8 Martie, cu foarte mulți ani în urmă. O felicitare scrisă pe când fiul meu era la grădiniță. Desigur, educatoarea, mamă pentru toți copiii din grupa ei, scria de mână poeziile. Un gest ce putea fi făcut doar de un OM ce gândește cu sufletul, un OM ce iubește copiii și pune pasiune în meseria sa.

Iubirea copilului este oferită cu ea, când spune «la mulți ani, mami!»

Sunt mic, măicuță dragă,
Dar tare te iubesc
Încât întreg pământul 
Aș vrea să-ți dăruiesc.

Dar vezi măicuță dragă, 
Eu sunt așa de mic
Pământul este mare
Și nu pot să-l ridic.

Dar din întreg pământul
Cât ochii îl cuprind
O floare am cules
Cu drag să ți-o întind.

Nu știu tu, cititor al acestor rânduri, ce amintiri ai legate de iubirea pură ce o poate oferi un copilaș… dar ale mele sunt încă vii. Timpul a presărat doar pulbere de stele peste ele. Astfel că, ori de câte ori revăd acea felicitare sau altele de genul acela, amintirea reînvie și strălucește tot mai tare. Asta pentru că ea a rămas sculptată undeva în timp, în inima eternității, ca simbol al iubirii pure de copil pentru mama lui.

Odată cu felicitarea, sipetul scoate la iveală de la ‘naftalină» și alte amintiri:

- Vrei tort?
- Da!
Nu termină de răspuns și își înfinge pumnul în mijlocul tortului ... 🙂

Copilul iubește sincer

Copilul și-a spus și și-a scris iubirea, așa cum a știut. Desena felicitări așa cum știa, se bucura să mă vadă zâmbind… Își exprima iubirea.

De multe ori, elev fiind, cumpăra din te miri ce economii făcea, mici rame care intraseră la modă de 8 martie, acum mai bine de 20 de ani. Rame simple, din lemn cu câteva cuvinte: “diplomă pentru cea mai bună mamă” (una a rămas încă în casă 🙂 )

Nu știu dacă am fost cea mai bună mamă, pentru că fiecare om are doar o mamă și nu avem termen de comparație pentru ea. Știu însă că am fost o mamă care și-a crescut copilul mai mult singură, încercând să fac față cerințelor societății. Am lăsat de multe ori ca munca și nevoile de a avea un acoperiș deasupra capului, nevoia de a avea o masă, să tragă mai greu în balanță decât timpul petrecut alături de copilul meu. Știu că am lăsat ca grijile și nevoile să îmi șteargă de multe ori zâmbetul de pe față. Știu că am fost atât de bună pe cât am știut la acel moment ca să fiu. Știu și că regretele nu au rost.

Anii au trecut peste noi amândoi, dar iubirea aceea pură de copil este tot acolo. Locuim la sute de km unul de altul, dar acest lucru nu este un impediment ca ori de câte ori sună, să mă întrebe “ești ok, mama?”

A fi mamă

Mama, un cuvânt simplu scris din doar două litere repetate. Un cuvânt ce îți oferă o meserie pe viață. Este o meserie care nu se învață la școală și nici o bucată de hârtie numită diplomă, nu o poate echivala.

Știu că meseria de mamă se învață din mers, zi de zi alături de copil. Este o meserie pentru care școală este doar viața. Lecțiile mamei sunt durerile și lacrimile copilului.

Diplomele ce le-am adunat pentru fiecare curs sau facultate nu vor echivala niciodată această meserie. Echivalentul ei este în zâmbete, râsete, lacrimi de bucurie, în ochii mari, larg deschiși la orice minune nou descoperită. Pentru mine, echivalentul acestei meserii sunt cuvintele spuse de acest copil, devenit adult: «te iubesc, mama». Sau, «de ar fi să mă nasc din nou, aș dori ca tot tu să îmi fii mamă». Este echivalată doar cu fericirea scrisă pe chipul ființei căreia i-am dat viață.

Timpul trece mai departe peste noi ca peste oricine. De aceea, în fiecare zi sunt fericită că încă pot auzi vocea lui, că încă pot vedea sau simți zâmbetul sau lacrimile lui. Sunt fericită că am putut da naștere unui copil, unui miracol numit viață și atât timp cât voi mai trăi voi fi fericită că îl pot iubi, că îi pot oferi ceea ce o mamă oferă din tot sufletul ei: iubirea … de mamă.

Îți mulțumesc, copile drag, că ai venit în viața mea, îți mulțumesc pentru tot ce m-ai învățat. Îți mulțumesc pentru că mi-ai oferit meseria de … mamă.

PS: Cu iubire pentru minunea din viața mea și pentru toate minunile lumii ce poartă numele de «copil». Cu drag pentru orice om, femeie sau bărbat care poate iubi miracolul iubirii lor sau al altora: «copilul».

Imaginile fac parte din arhiva personală.

Manuela

4 Comentarios Agrega el tuyo

 1. Multumesc din suflet draga Manuela pentru impartasirea acestor amintiri si minunate ganduri..
  La multi ani, multa sanatate, fericire si tot ce e mai bun, tie si tuturor femeilor !

  Le gusta a 1 persona

  1. inaloveworld dice:

   Cu mult drag, Daniela!
   Mulțumesc pentru vizită și pentru gândurile tale. Mă alătur ție și doresc ca aceste gânduri frumoase să ajungă nu doar la toate femeile, ci la toți oamenii de pe planetă.
   ❤ 🔆 🌈

   Le gusta a 1 persona

 2. Issabela dice:

  La mulți ani și numai bine!!

  Le gusta a 1 persona

  1. inaloveworld dice:

   Mulțumesc, Issa! Numai bine pentru fiecare și pentru toată lumea!

   Le gusta a 1 persona

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s