Pompei

POMPEI ITALIA OBIECTIVE TURISTICE | CURIOZITĂȚI IMPRESII | LOCURI DE VIZITAT

de Lorin Braticevici

Pompei a fost un oraș-port în plină expansiune în Imperiul Roman Antic, si avea peste 20.000 de locuitori. Datorită producției și exportului său generos de ulei și vin și datorită poziției strategice lângă râul Sarno, Pompei a devenit în jurul anului 0 un oraș foarte bogat și o destinație turistică preferata de aristocrația romană.

Soarta sa, însă, s-a schimbat pe 24 august 79 d.Hr. atunci când vulcanul Vezuviu a erupt și a învelit întregul oras în șase metri de cenușă și piatră. Din păcate, locuitorii urbei au fost luați prin surprindere deoarece nimeni nu știa că Vezuviu este un vulcan. Acesta arăta ca un oricare alt munte.

Cenușa vulcanică a acoperit orașul și a dus la moartea prin sufocare a mii de oameni. Aceasta catastrofă de proporții uriașe a afectat atât Pompei cât și orașele din apropiere: Herculaneum, Stabia și Oplonti.

Fotografie de pe Canva

Excavat de-a lungul mai multor secole, ceea ce vedem astăzi, ne oferă cel mai bun exemplu despre cum arăta un oraș roman pe vremuri și despre cum era stilul de viață al romanilor. Corpurile, hainele și chiar locurile cotidiene au rămas intacte datorită solului și cenușei vulcanice.

Acest oraș roman are astăzi multe atracții de văzut. Începând cu reperele sale istorice, casele tradiționale, muzeele și teatrele până la băile romane, magazinele și o mulțime de picturi pe pereți de admirat.

Pompei, una dintre cele mai populare atracții din Italia pentru turiști, este ușor de accesat din Napoli (click aici pentru detalii despre Napoli), Sorrento sau chiar din Roma (click aici pentru detalii despre Roma)Personal am ales sa vizitez Pompei luând autocarul din Roma, pentru o excursie de o zi, dus-intors.

Fotografie de pe Canva

Primele senzații experimentate o dată ajuns la ruinele orasului au fost de uimire și de admirație. Este absolut fantastic să te plimbi printre străduțele sale. Istoria se derulează înaintea ochilor tăi, cu fiecare pas și fotografie făcută.

Este o experiență epică! Atât orașul cât și priveliștea vulcanului Vezuviu, te îmbogățește foarte mult din punct de vedere emotiv și cultural. Vizita orașului Pompei este obligatorie dacă te afli în zona de centru-sud a Italiei.

Ca să poți gusta din plin istoria orașului iți recomand să închiriezi serviciile unui ghid turistic care să te ducă la toate obiectivele turistice importante și renumite din Pompei. Un tur ghidat poate dura intre 2 și 7 ore. Fără un ghid turistic ai șanse să te pierzi sau să petreci mai mult timp decât este necesar.

Fotografie de pe Canva

Biletul de intrare costa în jur de 15€ de persoana, iar punctele turistice importante sunt:

 1. il Santuario di Pompei,
 2. il Foro,
 3. il Lupanare,
 4. Casa del Fauno,
 5. l’Anfiteatro,
 6. la Villa dei Misteri,
 7. il Mosaica del cave canem,
 8. l’Orto dei fuggiaschi,
 9. Tempio di Apollo,
 10. le Terme Stabiane,
 11. la Casa dei Vettii.
Fotografie de pe Canva

Curiozități:

Spre final, am adunat câteva curiozități despre acest oraș special:

 1. Multe corpuri ale celor decedați au fost găsite de arheologi în poziția exactă din momentul în care au murit;
 2. Locuitorii orașului aveau zâmbet hollywoodian. Dantura lor era perfectă.
 3. Dacă vântul ar fi suflat în altă direcție la momentul erupției, Pompei nu ar mai fi fost distrus;
 4. Pompei este cel mai mare sit arheologic din lume;
 5. Pericolul ca Vezuviu să erupă din nou nu a trecut. Vulcanul este încă activ.
 6. Bordelurile, în număr de 25, erau prezente în tot orașul.
 7. A fost un oraș orientat spre plăcerea trupească, iar acest lucru se vede din picturile și sculpturile erotice descoperite în fiecare cartier.

Pompei este o destinație cu adevărat neobișnuită! Istoria sa antică opulentă cu băi rafinate, catedrale incredibile și inginerie exemplară fac din Pompei un loc ideal de vizitat dacă dorești să vezi Italia așa cum a văzut-o Iulius Cezar.

https://lorinbraticevici.com

2 Comentarios Agrega el tuyo

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s