de Florin Petrescu
Dobrogea, acest colț grecesc al României cum îmi mai place mie personal să ii spun.
datorită climei sale, a mării și din alte motive, desigur. Situată în vecinătatea Bărăganului, la sud de Ucraina, la nord de Bulgaria și având Marea Neagră la est, fiind de fapt singura regiune românească parte în mod direct din Peninsula Balcanică, meleagurile dobrogene au multe de oferit ochilor noștri, o spun eu care locuind atat de aproape de Dobrogea și mergând de foarte multe ori acolo, în special vara, mi s-a conturat în minte ca un ținut paradisiac, încărcat de o oarecare melancolie.
Dobrogea este foarte pestriță, atât prin varietatea locurilor sale cât și prin oamenii ce o locuiesc: români, aromâni, greci, turci, tătari, bulgari, lipoveni, ucrainieni etc. E divin să te duci vara la un simplu picnic în Cheile Dobrogei din județul Constanța, să admiri peisajul stâncos așezat armonios, să iei de la Tulcea o barcă spre a vizita frumusețile Deltei ori a admira cu nostalgie laguna Razim -Sinoe.
Nu trebuiesc uitate nici bunătățile locale – plăcintele cu telemea de oaie, cu praz, urzici sau spanac, salata dobrogeană sau pentru cine îi place – bucătăria cu specific marinăresc. În continuare, imagini care ne arată frumusețile dobrogene:
Cheile Dobrogei
Cetatea Enisala și laguna Razim-Sinoe
Drum de sat dobrogean….

Spre munții Măcin

Oițele și măgărușii, animale des întâlnite în peisajul dobrogean


Arta populară de Dobrogea (specific aromân)

Delta Dunării



Și două piese dobrogene de muzică populară, prima fiind la origine un vechi joc aromân intitulat ,,Gaida,, (Cimpoiul) originar din Macedonia peste care solista Natalia Serbanescu a așezat versuri foarte frumoase.
https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com
Imagini preluate de pe https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com