Salina Turda

DESPRE SALINA TURDA | POZE, TEMPERATURA, ADANCIME, INFORMATII | CURIOZITATI IMPRESII | PLIMBAREA CU BARCA PE LACUL AFLAT LA 120 ADANCIME

de Lorin Braticevici

La Salina din Turda am fost în cadrul călătoriei spre Cluj, adică în luna mai 2021. Am ținut să ajungem la această salină fiindcă văzusem fotografii pe internet care prezentau salina într-un mod foarte interesant. A trebuit așadar să mergem și să ne convingem singuri.

Primul impact pe care îl ai la salină este intrarea de la exterior. Mi-a plăcut mult amenajarea și designul. Pare că intri undeva într-o navă spațială sau într-un portal cosmic.

Al doilea impact este momentul când cobori scările în adâncuri și totul devine din ce în ce mai rece, întunecat și umed. M-am bucurat că nu am avut nici un moment impresia aceea grețoasă de claustrofobie. La salina Prahova am avut-o. Îmi amintesc cum mă luase amețeala și o stare subită de vomă. Dar la cea din Turda nu a fost cazul.

După câteva tuneluri străbătute, am ajuns în câteva minute la intrarea principală din salină, locul de unde aveam să vedem în perspectivă toată locația. Am ales să coborâm pe scări, în loc să luăm liftul, fiindcă voiam să gustăm tot mai mult experiența. Nu ia mai mult de 10 minute coborârea scărilor, iar salina este undeva la 120 de metri adâncime. Nu este un loc foarte răcoros, temperatura în Salina Turda este undeva la 11-12 grade Celsius.

O dată ajunși jos, ne-am oprit să admirăm peisajul. Foarte multe luminițe incărcau atmosfera. O roată panoramică pusă în centrul salinei, iar apoi pe de-o parte și de alta am găsit: un mic amfiteatru, o sală de ping-pong, de bowling, de biliard, și de golf. În partea celalaltă a incăperii se află intrarea către a doua cameră a salinei și anume spre lacul din adâncuri.

Evident că nu ne-am mulțumit cu a ști că există un lac pe care se poate merge cu barca, și ne-am urnit să facem și noi o scurtă plimbare pe lac.

Experiența pe acest lac a fost unică. Este extrem de interesant să stai într-o barcă la peste 120 de metri adâncime, pe un lac cu apa neagră, și cu un cer făcut din zidurile de sare ale salinei. Am aflat că acel lac are 8 metri adâncime și că nu are nicio vietate înăuntrul său. Am auzit că unii oameni au căzut în el dar că nimeni nu a murit.

Imaginația mea oricum era în floare. M-a deranjat dar și fascinat ideea că apa era întunecată, că eram închiși în adâncuri, că învățam în acel moment să vâslesc, că dacă vine un cutremur și noi rămânem acolo oare cum va fi, că dacă există vietăți ciudate care trăiesc in crăpăturile zidurilor și pe fundul lacului și ne întâlnim cu ele. Am realizat cu această ocazie că cel mai bine pe viitor evit să mă uit la filme horror fiindcă acele scene îmi influențează puțin prea mult imaginația.

Aș repeta experiența de a merge cu barca pe acel lac. Mi-a dat o senzație prea interesantă ca să refuz o a doua aventură.

După acel moment, ne-am intors în încăperea principală și ne-am jucat biliard, iar apoi ne-am dat în Roata Panoramică.

Merită să stai cât mai mult în salina Turda. Aerul este sănătos pentru plămâni, iar privelițtea este cu adevărat unică.

Cred că ar fi o idee foarte bună să se facă filme în interiorul salinei. Niște filme science-fiction sau chiar horror. Ceva gen că oamenii rămân blocați acolo, fără lumină sau electricitate și trebuie să găsească un mod de a ieș,i iar in timp ce se aventurează prin salină, găsesc noi lumi, noi locuri, noi vietăți. Ceva gen “călătorie spre centrul pământului” de Jules Verne.

La final am întâlnit un domn care lucrează în salină și ne-a condus spre un loc care momentan nu e deschis publicului și anume “Sala Eco-urilor”. Ne-am mai plimbat pe acolo până la stingerea luminilor, adică pana la orele 17.

Cred că această salină împreună cu celalalte saline din România, reprezintă o mare bogăție pentru turismul din țara noastra. Ar trebui promovate mai mult, și ar trebui să devina un simbol al turismului romanesc.

România este absolut minunată, dotată cu tot ce ne trebuie. Oameni deștepți și cu iubire de patrie ne mai trebuie…

https://lorinbraticevici.com

Imagini: Lorin Braticevici

2 Comentarios Agrega el tuyo

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s