Ne fac autorii o favoare?

Scrisoarea directorului Masticadores

J. re Crivello

Voi atinge o temă controversată, pentru că uneori, în managementul zilnic al Masticadores, apar scriitori care ni se adresează de parcă ne-ar face o favoare. Sau, ei scriu de la înălțimea ego-ului care uneori ne împiedică pe toți să vedem cu cine avem de-a face. Deși pare disparat, ei repetă mitul lui Djokovic și visul lui de a gândi așa cum spune Tsitsipas: „cred că noi ceilalți suntem proști”.

Și poate asta este întrebarea: cu cine avem de-a face?

Editorii Masticadores (și mă includ printre ei) dau totul în căutarea unor autori buni și îi tratăm cu înțelepciunea pe care ne-o oferă experiența acestor ani. Îi ascultăm, căutăm o dată în agenda noastră, îi prezentăm, căutăm o imagine care să-i însoțească și uneori îi republicăm în alt Masticadores pentru ca vocea lor să se facă simțită. Și o sa adaug, deși nu mi se pare corect, că editorul corecteaza și stilul sau greșelile care pot exista.

Sarcina de a ajunge la public, la cititor, este dificilă, și se ascunde în spatele pasiunii, în zilele în care un vis devine personaj, sau dacă este un eseu (ceva pe care îl practic în cazul meu), ce tratează un subiect controversat, îmi asum că publicarea lui ne poate aduce comentarii pozitive sau negative pe site-uri.

În fiecare zi, primesc multe e-mailuri. În fiecare zi, procesul este același, mulțumesc pentru sprijin și caut spațiu în agendă. Și e mereu la fel, agenda mea începe săptămâna fix și se termină schimbată, și cu pasiunea de a publica texte bune. Și la fel este și la celelalte 15 edituri.

Și de ce cred unii scriitori că ne fac o favoare?

Poate că ar trebui să se gândească că ceea ce fac este să lucreze în echipă cu editorii lor și, în același timp, îl vor cuceri pe cititor. Vă vor prezenta, vă vor găzdui și vor căuta ca între ei și cititor să se genereze complicitate, spațiul în care se desfășoară sarcina intensă de comunicare.

Și asta se întâmplă așa cum spun mereu, pentru că suntem digitali: într-un tren care circulă cu 250 km/oră, sau în metrou, sau în autobuz, sau într-un tren de navetiști. După cum spun mereu, 250 de milioane de pasageri se deplasează în suburbiile Barcelonei și în cele 32 de municipalități ale sale. Și în Caracas? Și la Madrid? Și la Sevilla? Și în Mexic și în Buenos Aires? În diferitele orașe pe care ecranul nostru le deschide pe un mobil. De aceea ne ocupăm de modul de apariție pe tabletă sau pe mobil. Ne ocupăm de șabloanele, titlurile sau imaginile noastre, pentru că știm că vom apărea pe acel mic ecran. Vă vom însoți călătoria la serviciu, sau vizita la cimitir, sau după-amiaza în care căutați să cunoașteți pe cineva sau vizita sadică la dentist. Și continuăm așa în cele 5 limbi și în cele 10 țări în care publicăm.

Dragă autor, dacă vii la noi te vom duce foarte departe, fii sigur. Dar vom cere calitate, angajament, regularitate și talent.

Ne poate face cineva o favoare?

Eu nu cred acest lucru. Suntem militanți digitali ai comunicării, cu care purtăm vise, rezistență, libertate. Și așa cum spune un cunoscut scriitor Masticadores, Jaime Nubiola, care apare la fiecare 15 zile de doi ani de zile în MasticadoresFocus, într-un text pe care îl vom publica marți:

„Întotdeauna îmi place să încep un nou semestru». Premiul Nobel pentru Literatură Hermann Hesse l-a făcut pe unul dintre protagoniștii săi din magnificul roman „Jocul cu mărgele de sticlă” (1943) să spună ceva care aruncă multă lumină în acest sens:

„Un farmec care ne protejează și ne ajută să trăim este inerent fiecărui început.” Așa este: începutul are întotdeauna o atracție specială care ne determină să îndeplinim sarcina pe care o avem”.

J re Crivello

Articol apărut pe https://masticadores.com/

Traducere: Manuela

Imagine de Dean Moriarty de la Pixabay

2 Comentarios Agrega el tuyo

 1. Tatar Lau dice:

  A scrie un text nu e o favoare făcută cuiva, este o energie care izvorăște din tine și își caută drumul spre exterior. Textul publicat e dorința de-a împărtăși trăirile personale cu ceilalți oameni. Favoare ne fac cititorii care rezonează cu textele noastre, prin timpul acordat.

  Le gusta a 2 personas

  1. inaloveworld dice:

   De acord cu toate cele împărtășite… Mulțumesc pentru gândurile sincere!

   Le gusta a 1 persona

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s