Călătorie muzicală prin Balcani

de Florin Petrescu

Se spune, că muzica reprezintă sufletul unui popor… Cum putem cunoaște mai bine trăirea oamenilor dintr-o regiune sau o comunitate dacă nu ascultându-le melosul? Azi, vom face un sejur muzical prin mai multe țări balcanice. Voi posta mai jos câte două piese îndrăgite din folclorul fiecărei naționalități reprezentative din Peninsula Balcanică.

Începem cu Albania. În primul clip piesa Jarnana, un cântec tradițional cunoscut, iar in al doilea clip apare Fatmira Brecani, o voce foarte apreciată a muzicii albaneze.

Clipul cu Fatmira Brecani, poate fi vizionat aici.

Două cântece frumoase din folclorul aromân: intepretează Gică Coadă, respectiv Sirma Granzulea, ambii aromâni get beget din Dobrogea, România.

Din Bulgaria, două dintre cele mai cunoscute melodii sunt interpretate de Vievska Grupa din zona munților Rodopi și Sanusha, o solistă bulgară musulmană din regiunea Macedoniei.

Grecia, situată în extrema sudică a Balcanilor, nu putea să lipsească cu melosul ei cald și plin de patos. Cântărețele sunt îndrăgitele Glykeria și Elefteria Arvanitaki.

Ritmurile din Macedonia de nord nu ne lasă să stăm jos. Acompaniamentul acordeonului și vocile soliștilor ne farmecă inimile… Două cântece în interpretarea Petrankăi Kostadinova și a lui Jordan Mitev.

Încheiem cu Serbia și cu două dintre cele mai renumite voci din Balcani – Lepa Brena și Drăgana Mirkovic.

https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com

Imagine Pinterest

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s