Castelul de lut Valea Zânelor

CASTELUL DE LUT VALEA ZÂNELOR | IMPRESII

de Lorin Braticevici

Castelul de lut

Castelul de lut este, așa cum îi spune numele, un castel făcut în întregime din materiale naturale: piatră, beton, lemn, lut și var. Situat in Valea Zânelor la nici 40 km de Sibiu, 115 km de Brașov și 100 km de Sighișoara, Castelul de lut a devenit de câțiva ani una dintre principalele atracții ale Transilvaniei și ale României.

Ruptă parcă din filmele “Hobbitul”, “Alice în țara minunilor” și din povestea “Albă ca zăpada”, această structură este o mândrie națională care te face să uiți de existența timpului și care te duce înapoi în trecut, într-un loc plin de legende și basme.

Zâne, inorogi, spiriduși și zmei împânzesc imaginația atunci când poposești la umbra turnurilor sale. Este o destinație de basm pentru copii și adulți deopotrivă.

Legenda locului scrisă pe un panou spune așa: „Demult, tare demult, prin părțile ăstea de lume trăiau niște zâne. Erau într-o înțelegere cu oamenii, care știau că sunt suflete bune și nu se amestecă în treburile lor. Zânele locuiau într-o pădure, lângă un râu, iar oamenii numiseră acel loc fermecat Valea Zânelor. Iată că, într-o bună zi, liniștea locurilor a fost tulburată de un zmeu care a pus ochii pe acele meleaguri. I-a plăcut pădurea și râul și s-a hotărât să își facă acolo sălașul. Însă nici zânele, nici oamenii nu voiau o astfel de dihanie în apropierea lor așa că – unii cu furci și topoare, alții cu baghete magice – au pornit împotriva zmeului. Lupta a fost înfricoșătoare și a durat trei zile și trei nopți. Zmeul a fost învins și a fugit în lume, spre bucuria oamenilor și a zânelor. Pădurea însă era pârjolită, așa că zânele nu mai aveau unde să locuiască. Și-au luat rămas bun de la oameni și au plecat spre alte meleaguri, făgăduind însă oamenilor că se vor întoarce când vor putea locui din nou în vale. Astfel, în primăvara anului 2014, o familie strămutată în Vale și îndrăgostită de loc, de povești, de magie, cu iubire și dăruire a pornit construcția unui castel care să redevină casa zânelor. Alături de meșteri iscusiți și harnici au folosit lemn și piatră, însă cel mai de folos le-a fost lutul, lutul care le-a închegat împreună. I-au spus Castelul de Lut Valea Zânelor și au dat veste în toate zările că e gata, astfel ca zânele să afle și să se întoarcă acasă.”

Am vizitat castelul de lut în primăvara anului 2021. Îmi doream de mult să văd acest castel fiindcă auzisem lucruri foarte bune despre el. Pozele feerice de pe Instagram au contribuit ulterior să mă convingă despre frumusețea sa. Nu puteam să îl ratez!

Drumul până la Castelul de lut a fost unul ușor și cumva memorabil. Priveliștea munților Făgăraș, a satelor tărănești, și aerul curat au adăugat plus valoare experienței. Deși am ajuns înainte de închidere, tot am reușit să savurez clipe prețioase la poalele lui.

Castelul de lut dispune de o suprafață generoasă ce cuprinde construcția în sine, zona de mâncare și picnic, zone de făcut fotografii, zone de odihnit și ieșire la rau. Biletul de intrare este doar 10 lei.

Deși este una dintre cele mai populare destinații din România, nu am găsit Castelul de lut ca fiind o locație aglomerată. Puteam comunica în șoaptă și reușeam să aud zgomotul ușor al râului, fără nici o problemă.

Liniștea și odihna au fost senzațiile care mi-au străbătut cel mai mult simțurile. Castelul de lut este un fel de spa al naturii și al inspirației. Toate acele elemente din jurul Castelului contribuie să te binedispună și să te acopere în tihnă.

Recomand să poposești cât mai mult aici. Să iți iei familia sau prietenii la un picnic lângă râu și să te bucuri de peisajele locului. O după-amiază în acest loc este ceva magic și restaurator.

https://lorinbraticevici.com

Credit imagini: Lorin Braticevici

Un comentario Agrega el tuyo

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s