Costumul național din Peloponez

de Florin Petrescu

În acest articol, trecem într-o regiune folclorică bogată, din Elada și anume – Peloponez, unde vom admira, cel puțin în câteva imagini, mândrele și frumoasele costume tradiționale ale zonei.

În genere, pentru Grecia, costumul național e o componentă importantă din patrimoniul cultural elen, lucru confirmat prin mândria cu care este purtat în diferite manifestari dar și păstrarea și conservarea sa în diferite colecții.

Costumele peloponeziene au atât unele particularități specifice, dar respectă tododată și caracteristicile generale ale portului tradițional grecesc. Ele sunt confecționate din materiale precum bumbacul, lâna, catifeaua, mătasea, firul aurit.

Ca stil de lucru sau croială, predomină simplitatea (mai ales la costumul bărbătesc) motivele geometrice, dar pe alocuri pot fi și motive florale (la femei).

Cromatica este mai mult sobră, dar la anumite tipuri de costume poate fi combinată ușor și cu nuanțe de culori vii.  La rândul lor costumele pot varia in funcție de statut, ocupație, vârstă, subzonă sau sat. Printre piesele principale din care este alcătuit un costum de Peloponez enumerăm – fustanella (bărbați), fesi – fesul tradițional, yileki- ilic / vesta, tsemperi – năframa (femei), tsarouchia (pantofi). La femei, mai pot fi adăugate și podoabe precum salbe sau paftale.

Sa privim si cateva imagini –

Peoloponez

Costumul din PerachoraPerachora

Costume din Kalamata

Kalamata 2

Costumul din Kefalovrysso

Kefalovrysso

Fesi și tsarouchia

s-l300
tsarouhia_300

Costumul Amalia

Amalia

Război de țesut din Arcadia

Arcadia

Muzeul de Istorie și Folclor din Kalamata

Kalamata

https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com

Imagini: https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s