Despre meglenoromâni, macedoneni megleni sau vlași…

de Florin Petrescu

Ca și aromânii propriu-ziși, meglenoromânii sau meglenii reprezintă o populație romanică din inima Balcanilor, provenind în majoritate din Macedonia istorică.

Cei mai mulți trăiesc în satele din regiunea centrală a Macedoniei grecești, în apropiere de localitatea Livezi, așezare de aromâni gramoșteni. Printre aceste sate se numără Cupa, Oșani, Liumnitsa etc. La granița Macedoniei de Nord cu Grecia, o comunitate importantă de megleni trăiește în orășelul Gevgelija dar și mai la nord, în localitatea Veleș.

Există și numeroși megleni musulmani ai căror strămoși au trecut în perioada otomană de la ortodoxie la islam. Aceștia formează în prezent comunități compacte în partea europeană a Turciei.

În România, familii de meglenoromâni se găsesc în Constanța, în sate din Bărăgan și Banat însă cei mai mulți locuiesc la Cerna în județul Tulcea, acolo fiind singura comunitate mare meglenă din țară.

Diferențele între aromâni si meglenoromâni constau în primul rand în faptul că cei din urmă au o influență slavă mult mai pronunțată in limba vorbită trăind mai mult în apropierea bulgarilor, dar și în ocupația lor tradițională care este agricultura, albinăritul și creșterea gogoșilor de mătase, aromânii în schimb fiind păstori și caravanari după cum bine se știe.

În România, meglenii sunt numiți popular tot ,,machedoni”, iar aromânii le spun ,,tucani”.

Ca si aromâna, meglenița nu a fost o limbă scrisă, existând doar câteva culegeri folclorice (printre care ale lui Pericle Papahagi, Theodor Capidan și Dumitru Ciotti) și o singură lucrare cultă, o broșură despre creșterea viermilor de mătase scrisă cu grafie românească.

Cultura populară și folclorul meglen sunt similare în anumite privințe cu cele aromâne.

Melodiile și jocurile populare sunt apropiate de cele ale gramoștenilor și ale bulgarilor macedoneni, folosind ca instrumente gaida, fluierul sau tampana. La fel și costumele lor tradiționale de sărbătoare. Credințele populare au fost foarte răspândite și la ei, mai ales superstițiile despre vampiri, foarte specifice regiunii macedonene. Se spunea în satele meglene că ,,atunci când auzi zgomot prin casă și afară și nu vezi pe nimeni…acela este vampiru…”

La nunți, așa precum la armanii gramoșteni se face hlambura (steagul) cu o cruce în vârful căreia se pun trei mere diferite. La megleni, se folosește în loc de mere un buchet de flori.

Gastronomia este bazată pe brânzeturi, legume sau preparate din carne de miel, ca și la aromâni de altfel. Cunoscutele ,,piperchi tsargasiti” (ardei cu roșii și brânză) se fac și la megleni dar ei numesc acest fel de mâncare ,,mangica”. Printre deserturi se fac sarailii (,,sarlii” in meglenă) sau prăjitură din gris și însiropată (numită ,,revani” în Grecia).

Despre ei, cântecele și poveștile lor interesante vedem mai jos in următoarele poze si clipuri:

Casa Memorială Panait Cerna din comuna Cerna, Tulcea

https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com

Imagini: https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s