Scânteia, așezare din Bărăgan

de Florin Petrescu

Când mă gândesc la așezările rurale din Ialomița noastră, una dintre primele denumiri care îmi vin in minte este cea de Scânteia, localitatea bunicilor mei.

Amplasată în partea de nord a județului Ialomița pe drumul care face legătura dintre Slobozia și Brăila, Scânteia a apărut pe la 1894 – 1895, sub denumirea de Satul Nou pe atunci, prin împroprietărirea țăranilor din județele Buzău și Brăila. Cei proveniți din judetul Buzău, au fost numiți ,,munteni” aceștia venind în principal din satele de munte buzoiene precum Bozioru, Brăești, Goidești, Bentu etc. iar locuitorii împroprietăriți din judetul Brăila supranumiți ,,cojani” (locuitori de la câmpie) ce au sosit din localități precum Cioara, Însurăței, Zăvoaia.

Practic ca și multe alte sate din Bărăgan, și Scânteia are un istoric similar legat de Reforma agrară de pe timpul lui Cuza. Pe lângă românii care alcătuiau și alcătuiesc și astăzi majoritatea populației, în Scânteia trăiau la inceputul anilor 1900 și ceva greci, printre care Pericli, Temistocli, Tsimbaris Haralambie, Gheorghe Panopol, Stavro Cavadia, unii dintre ei arendași sau băcani. După primii ani așezarea a fost denumită ,,Brătianu” iar în perioada comunistă și-a luat numele actual.

La Scânteia, cea mai mare parte a locuitorilor se îndeletnicesc cu agricultura. Multe dintre amintirile din vacanțele copilăriei le am legate de plimbările la câmp unde aveau bunicii recoltele – porumb, grâu, viță de vie, pepeni, tutun.

Priveliștea din împrejurul comunei este frumoasă, pe partea de sud existând o vale dinspre canalul care face legătura cu Iazu, unde pasc de multe ori oile și vitele.

https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com

Imagine: https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s