de Florin Petrescu

Știm că românul de rând este atras în genere de ceea ce înseamnă cultura orientală. De la muzică la gastronomie și până la călătorii în țări precum Turcia, Egipt sau Israel. Însă toate aceste lucruri nu sunt chiar întâmplătoare.

În realitate, legăturile poporului român cu Orientul sunt foarte vechi. Încă dinainte de stăpânirea otomană. Însă pe vremea când turcii erau la putere în Balcani au început să se intensifice aceste legături.

Regiunile din România cele mai legate istoric de Orient sunt Dobrogea și Muntenia. Dobrogea a fost timp de mai bine de 500 de ani sub administrație directă otomană, fiind populate sate întregi de turci dar și de tătari, țigani musulmani. În sudul Dobrogei a existat chiar și un mic grup de arabi, ce s-au adaptat foarte bine în agricultura locului, având o rezistență fizică foarte mare în condiții de secetă.

În Muntenia, legăturile cu lumea orientală s-au făcut mai ales prin intermediul grecilor fanarioți.

În vocabularul regional din sudul României mai ales, au pătruns multe cuvinte de origine turcă precum cișmea, bidinea, magiun, iaurt, satâr, peșcheș, ciubuc, chilim, rahat, cazan și multe altele.

Gastronomia are asemănări și influențe cu cea turcească și orientală. Astfel că sarmalele, mititeii (de sorginte balcanică), pilaful, ardeii umpluți, rahatul sau braga, sunt câteva dintre preparatele românești de inspirație orientală, adaptate evident.

Mult îndrăgita manea de către mulți români își are rădăcinile în muzica orientala. Însăși cuvântul turcesc de manea însemnând ,,cântec oriental de dragoste”, încă de pe vremea lui Anton Pann manelele tradiționale pătrunzând în sudul țării. Relativ târziu, formațiile comerciale de muzică de petrecere au preluat astfel de piese din repertoriul oriental și balcanic, adaptându-le repertoriului românesc.

Legăturile și amestecul genetic cu populațiile din Orient se resimte în cazul României dar și al întregului Balcani.

Următoarele imagini reprezintă turci din Dobrogea:

Turcoaică cărând apa

https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com

Imagini: https://turismsiculturainbalcani.wordpress.com