de Ella Mihetz

Ah, vara, ce mare putere ai în a ne face să suferim și să ne placă asta.

Russel Baker

Pornind de la acest citat peste care am dat întâmplător, m-am gândit la ceea ce se petrece în acest anotimp… și am realizat că într-adevăr, vara se accentuează bolile psihice datorită fluctuațiilor hormonale care se petrec în organismul fiecăruia… că vara se încheagă relații mult mai rapid, că oamenii se separă/ divorțează mai repede, că se simt bine dacă le sunt îndeplinite nevoile sau recurg la acte suicidare (numărul sinuciderilor crește alarmant la nivel mondial)…

Știați că până și copii născuți vara sunt afectați, ei riscă să sufere de hiperactivitate, de deficit de atenție sau schimbări temperamentale? Că bunicii sunt mai stresați? Că se produc mai multe accidente? Că cuplurile care se încheagă au șanse mai mari, peste 65%, să reziste în timp? Știați că în Sankt Petersburg (Rusia), Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Islanda, Canada și Alaska (SUA), apar așa-zisele „nopți albe”? Un moment prielnic pentru a vizita și a imortaliza clipe fascinante… perioada propice fiind după 10 iunie până la sfârșitul lunii.

Vara, majoritatea angajaților își iau concediu, pleacă în diferite locuri cu dorința de a se relaxa. Dar ce se întâmplă de fapt? Se activează desfășurând activități de loisir, își creează un program diferit, pe care nu-l vor integra (că de unde atâta concediu) și care, la revenire, dispare odată cu reluarea activității profesionale. Păi, atunci mă întreb, nu are dreptate Russel Baker? Nu ne face să suferim? Pe deasupra ne place, nu? Ehhh, nu suntem noi niște mici (sau mai mari) masochiști? Vara este anotimpul dezvoltării, al creșterii… al durerii… pentru că dezvoltarea cuprinde și durerea, dar și anotimpul afericirii.

Oare, cum ar fi o vară reușită pentru copii? Cred că cea mai potrivită este tabăra de vară, iar secretul unei tabere reușite este să organizezi cât mai multe tipuri de activități. Pentru că un lucru e clar, dacă îi mulțumești pe copii, părinții o să fie încântați! Iar pentru ca activitățile de tabără să devină memorabile, e nevoie ca organizatorii să folosească produse utile copiilor (brățări, șepci, tricouri, rucsacuri, pixuri, sticle de apă etc. cu logo-ul taberei). Astfel, vor avea o amintire frumoasă și își vor creea relații speciale cu alți participanți. Taberele pot fi tematice, de dezvoltare personală, sport și drumeții, artă și tradiție și să nu uităm timpul liber.

O descriere completă, exhaustivă a anotimpului cald, care începe cu sărbătoarea Sânzienelor (Drăgaica în popor), „amuțirea cucului” și momentul de înflorire a florilor galbene, ar fi imposibilă…  

Dacă ar fi să o descriu ca o pasăre, vara ar fi un păun.

Dacă ar fi să o descriu ca o culoare, ar fi portocaliu.

Dacă ar fi să o descriu ca o plantă, ar fi floarea-soarelui.

Dacă ar fi să o descriu ca o pasăre, ar fi pasărea Phoenix.

Dacă ar fi să o descriu ca un animal, ar fi un delfin.

Dacă ar fi să o descriu ca și un fenomen, ar fi un curcubeu… sau un miraj?

Dacă ar fi să o descriu ca un cuvânt, acesta ar fi VIAȚA.

Imagine de Pexels de la Pixabay