Interviu cu Issabela Cotelin, autoarea cărții ”Ehmeya”

de Booknation.ro | Feb 24, 2021

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Issabela Cotelin: Multe, foarte multe… și nimic. E o întrebare la care încă nu știu cum să răspund, deși mi se pune des în astfel de contexte. Sunt filolog ca formare, deci, prin definiție, o fire umanistă și nepractică. Scriu dintotdeauna, exclusiv din pasiune, dar abia în ultimii ani m-am gândit să-mi public gândurile, exprimate prin poezii și proză scurtă sau lungă. Am apărut, prin urmare, în mai multe reviste și antologii, am câștigat și câteva distincții literare, iar acum, în momentul interviului, sunt la al doilea roman ieșit din tipografie.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
I.C.: Că este o carte apărută din necesitatea spirituală de a lăsa în urmă gândul că ne putem schimba oricând, pe noi sau existența noastră. Și că am ales, în loc de eseuri și cugetări filosofice mai mult sau mai puțin interesante, forma unui roman cu personaje obișnuite, cu acțiune cotidiană și cu un final, sper, pe măsură.

B.N.: Asculți muzica atunci când scrii?
I.C.: Da, atunci când sunt alte zgomote de fundal în jurul meu și nevoia de scris este acută. Îmi pun căștile și acopăr astfel zgomotele respective.

B.N.: Mulți autori declară că au visat intriga viitoarei cărți publicate. Ți s-a întâmplat și ție acest lucru?
I.C.: Culmea, da. Dar nu referitor la cartea proaspăt apărută, ci la alta, pe care am scris-o în trei zile și nu am revizuit-o de atunci, însă într-o zi va vedea și ea, cu siguranță, lumina tiparului.

B.N.: Ce carte ai pe noptieră acum?
I.C.: Întâmplător, câteva reviste și o antologie, sunt în urmă cu cititul lor. Și un teanc de cărți în aceeași așteptare, care e ceva mai departe de noptieră.

B.N.: Vrei să îi mulțumești cuiva pentru rezultatele tale?
I.C.: Multora. Am și făcut-o, de altfel, personal, de câte ori am avut ocazia, și nu pot să mă plâng de nesusținere, nu numai morală, din partea apropiaților și a prietenilor, literari sau nu.

B.N.: Ce elemente speciale conține cartea ta?
I.C.: Mi-e greu să vorbesc despre propria mea ultimă carte. Aș fi vrut, mărturisesc, să conțină elemente abstracte, aceasta a fost ideea inițială, dar m-a furat povestea concretă. Sunt, însă, convinsă că cititorul ei va vedea, dincolo de poveste, magia ideii și, poate, se va subjuga acesteia.

B.N.: Consideri că social media este locul perfect pentru promovare?
I.C.: În actualele condiții, a rămas, cumva, singurul loc de promovare, cenaclurile, lansările și târgurile de carte fiind interzise momentan.

B.N.: Ți-ar plăcea ca povestea cărții tale să fie transformată într-un film?
I.C.: Nu m-am gândit. De ce nu, dar, dacă s-ar întâmpla, aș prefera să nu știu, eventual să fiu invitată doar la premieră, pentru că aș fi foarte pretențioasă în orice variantă de colaborare.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
I.C.: Am auzit și eu, firește, această afirmație. Nu știu cât de adevărată este, necitind statistici de felul meu. Cine ar putea schimba acest fapt…? Educația, în primul rând. Cum? Înlocuind stagnarea în care ne zbatem de zeci de ani cu un sistem educațional pertinent și modern, schimbat până-n măduva lui, de care au fost lipsiți, din păcate, la rândul lor, mulți dintre părinții tineri de astăzi. Numai educația cred că poate face ceva în această problemă. Mă refer și la neselectivitatea lecturii, atunci când ea există.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
I.C.: Pot fi urmărită și pe profilul de Facebook, unde am, ca și pe cărți, numele meu real, dar, îndeosebi, pe blogul meu, denumit semaiintampla.com. Pe blog republic interviuri, recenzii, fragmente din cărți și toate prozele scurte sau poeziile publicate până acum în diverse antologii.

Cărțile, cea prezentată acum și cea anterioară, pot fi cumpărate de pe site-ul editurii Siono Literar, o editură care împlinește zilele acestea un an de ființare și care susține toți autorii români, nu numai pe cei proprii. Linkul este pentru romanul precedent, în câteva zile va fi actualizat și cu cel nou – „Ehmeya”.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
I.C.: Citiți, citiți… n-aș zice de trei ori, să nu par desuetă. Dar să citească tot ce le place, tot ce li se mulează pe spiritul în formare sau deja format, pentru că numai prin citit, în special cel de calitate, este învinsă ignoranța și se deschid drumuri crezute închise sau luate ca atare de nestrăbătut, indiferent de domeniu.

Postare făcută cu permisiunea https://booknation.ro/